Propagandacélra használta a helyi mobilcégeket az egyiptomi kormány

Vágólapra másolva!
A Mubarak-kormány a helyi mobilszolgáltatók hálózatain küldött szét a saját céljait szolgáló propaganda-sms-eket arra hivatkozva, hogy vészhelyzetben lehetősége van erre. A Vodafone tiltakozik az üzenetek ellen.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi kormány a múlt pénteken 24 órára lekapcsoltatta a Vodafone és a másik két helyi mobilszolgáltató hálózatát, majd miután újraindultak, a saját céljait szolgáltató propagandaüzeneteket küldött szét azokon keresztül minden előfizetőnek - írja a BBC. Az egyiptomi kormányt a Vodafone szerint a vészhelyzetekre vonatkozó törvény hatalmazza fel arra, hogy közvetlenül saját céljukra használják a helyi mobilhálózatokat.

A bevételeit tekintve a világ legnagyobb távközlési vállalatának számító cég vezetése azonban tiltakozott az üzenetek tartalma ellen az egyiptomi kormánynál, elfogadhatatlannak nevezve azokat. "Az üzenetekhez nincs köze egyik mobilszolgáltatónak sem, és nincs rá lehetőségünk, hogy beleszóljunk azok tartalmába a hivatalos szerveknél" - közölte a mobilcég, amely vezetői szerint az adott helyzetben nem tehet mást, mint hogy engedelmeskedik az egyiptomi törvényeknek.

A Vodafone hálózatán a szolgáltató szándékai ellenére szétküldött sms-ek közül kettőt Rebeka Mackinnon blogger és online elemző eljuttatott a Forbesnak. Az egyik arról biztosítja a lakosságot, hogy a hadsereg vigyáz a közrendre és testi épségükre, míg a másik már arra szólítja fel az ország "becsületes és hűséges" férfi lakosságát, hogy szálljon szembe az "árulókkal és bűnözőkkel és védje meg" az ország "lakosságát és becsületét".

A mobilcég szerint a január 28-i teljes, 24 órás kényszerszünetet követően február 2-án szerdán indíthatták újra a mobilinternet-szolgáltatást, de a cég hálózata még mindig nem üzemel teljes egészében. Az ország több részén ugyanis nincs áramellátás, és a Vodafone szakemberei szerint bázisállomások is megsérülhettek az összecsapásokban, de egyelőre még a károkat sem tudták felmérni.