Megmutatta a Google, mivel megy neki az iPadnek

android 3.0 honeycomb bemutató, Google
Vágólapra másolva!
Nem szolgált a számítástechnikát forradalmasító újdonsággal a Google legújabb Android szoftverének bemutatóján, de legalább felfedte, hogy miként próbálja meg maga mögé utasítani a táblagépek piacát uraló Apple iPadet. Az Android 3.0 a cég első szoftvere, amely kompromisszumok nélkül fut a tableteken, amelyre látványos játékokat lehet írni, bár azt még nem tudni, hogy mennyibe fognak kerülni az új rendszert használó tabletek.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint szerda este mutatta be a Google első, táblaszámítógépekre is szánt operációs rendszerét, a Honeycomb, vagyis méhsejt kódnéven is ismert Android 3.0-t. Bár az Android korábbi, 2.2-es verzióival is árusítottak már tableteket, a Google hivatalosan a szerdán bemutatott, 3.0-s verziót ajánlja ezekre, az előző verziók ugyanis még nem tartalmaztak minden olyan funkciót, ami egy okostelefonnál nagyobb képernyővel és erősebb hardverrel szerelt eszközön szükséges.

Ezt ajánlják először táblagépekre is

Az ingyenesen licencelhető rendszer korábbi, kevésbé fejlett változatait eredetileg csak a kisebb képernyővel rendelkező okostelefonokon futottak volna, a gyártók csak jobb híján, a szoftvert valamelyest meghackelve alkalmazták azt táblagépeken, hogy karácsony előtt kihozhassák készülékeiket. A Honeycomb megjelenésének köszönhetően már az év első felében új tabletek megjelenése várható: azok a gyártók is piacra dobnak majd ilyen gépeket, akik eddig a megfelelő szoftveres támogatás miatt ezt nem tették. Gyakorlatilag ezzel a verzióval váltak az Apple iPadjének valódi riválisává a Google programját használó táblagépek.

Forrás: [origo]
Így néz ki az Android 3.0 egy táblagépen - a Gmail widgetben közvetlenül is böngészhetők az üzenetek

A keresőcég Mountain View-i központjában tartott bemutatón a Motorola hamarosan boltokba kerülő Xoom táblagépén mutatták be az új rendszert. Azon az eszközön, amelynek beharangozó reklámjában a gyártó pont az okostelefonos küllem miatt fitymálta le a Samsung Galaxy Tabjét. Az Android 3.0-át egyébként nem csak tábla-számítógépeken, hanem okostelefonokon is használni lehet majd.

Számítógépről is telepíthető alkalmazások

Míg eddig az Android mobilokon és táblagépeken használható applikációkat tartalmazó Marketen eddig kizárólag magukon az eszközökön lehetett böngészni, csütörtöktől már bármilyen asztali PC-ről vagy laptopról is meg lehet ezt tenni. A Google a Market.android.com címen elindította mobilszoftver-boltjának webes felületét: az előzetesen regisztrált készülékekre a tulajdonosok PC-jük böngészőjéből is telepíthetnek programokat.

Ehhez elegendő rákattintani az "Install" feliratra a számítógépen, ekkor a szoftverbolt ellenőrzi, hogy a készülék kompatibilis-e a kiválasztott programmal, majd az internetre kapcsolódó okostelefonon vagy tableten automatikusan elindul a telepítés. Ez a lehetőség nem csak a 3.0-s, hanem a jelenleg is használatban lévő okostelefonokon futó korábbi verziók esetében is elérhető, bár próbáink során a webes felület nem működött még hibátlanul, a kategóriákban lévő szoftvereket például nem listázta.

Forrás: [origo]
Így néz ki az Android Market PC-s böngészőben

Hamarosan magukból a szoftverekből is lehetséges lesz vásárlásokat indítani, például játékokhoz új pályákat, tárgyakat, vagy akár zeneszámokat vásárolni, akárcsak az iPhone esetében. A fizetés megoldható lesz a vásárló lakhelyének pénznemében, bár a hazai felhasználók a Marketen továbbra is csak ingyenes alkalmazásokat érhetnek el.

Másképp néz ki, 3D-s játékokat is futtat

Az Android 3.0 kezelőfelületét, a korábbi változatokhoz képest átdolgozták, a rendszer státuszüzeneteit a telefonos verziókkal eltérően, már nem a képernyő tetején lévő, lenyitható, teljes képernyős listában lehet megtekinteni, hanem a jobb alsó sarokból felnyitható, magától bezáródó kis ablakban lehet azt megtekinteni.

Forrás: AFP
A Motorola Xoom lesz az első Android 3.0-s tablet

Az új Androidhoz a korábbiaknál összetettebb minialkalmazásokat lehet majd letölteni, a demonstrációban például egy olyan mini Gmail-klienst mutattak be, amely lehetővé tette az üzenetek közötti barangolást anélkül, hogy teljes képernyős módban meg kellett volna nyitni a programot. Emellett látványos 3D-s grafikai megjelenítési képességgel is ellátták, ennek képességeit, többek közt játékokkal demonstrálták a bemutatón, de az új grafikai motor például a videofájlok közötti böngészőfelületet is látványos térhatású effektusokkal spékeli meg, ha megfelelő hardveren fut.

Újdonságok a motorháztető alól

Fejlesztéseknek köszönhetően az új Androidon jobb minőségben lehet videotelefonálni a beépített kamerán keresztül, emellett ugyanúgy lehet a futó alkalmazások között váltogatni, mint egy hagyományos számítógép esetében: ezt a rendszer új eszköztára teszi lehetővé, ahol az összes futó program ikonja megjelenik, csak rá kell kattintani arra, amelyiket használni akarja a gép tulajdonosa. Praktikusabban lehet használni a 3.0-s verzióban a vágólapot, és a beépített Chrome böngészője már arra is képes, hogy külön lapokon, egyszerre több oldalt is megnyisson, valamint megjelent benne a felkeresett szájt adatait automatikusan elfelejtő inkognitó mód is. Az Engadget kütyüblog szerint a Google új szoftvere már lehetővé teszi az adatok titkosítását is, így ha a táblagépet ellopják, az azon lévő adatokhoz senki nem tud hozzáférni.

Nem tudni mennyibe fognak kerülni

Bár a Google bemutatta szoftverének újdonságait, a potenciális vásárlók fejében még számos kérdés lakozhat. Az már ismert, hogy az első Android 3.0-s táblagép a Motorola Xoomja lesz a boltokban, de sem ennek a készüléknek, sem más modellek pontos megjelenési ideje, és várható ára nem ismert.