Ha most vett számítógépet, talán már viheti is vissza!

Vágólapra másolva!
Hibát találtak az Intel legújabb generációs processzorait használó számítógépekbe szánt, a PC-k működési funkcióit vezérlő lapkákban. A probléma szoftveres úton nem javítható, a gyártónak ki kell cserélnie az érintett termékek alaplapjait. Mivel a tervezési hiba csak a néhány hete kapható, felső kategóriás típusokban bukkanhat fel, Magyarországon nagyon kevés számítógépet érint a visszahívás.
Vágólapra másolva!

A tervezési hiba nem a gyártó legújabb, második generációs Core i5-ös és i7-es processzorait, hanem a számítógépek fő funkcióit vezérlő lapkakészlet, más néven chipset működését érinti. Ez a harderes komponens felelős például a merevlemez, DVD-meghajtók, vagy a hálózat működésének vezérléséért.

Csak alaplapcserével lehet javítani a hibát

A lapkakészlet gyártási hibája miatt a többek közt merevlemezek és DVD-meghajtók és a számítógép egyéb komponensei közötti kommunikációt biztosító SATA-vezérlőt érinti. A vállalat vizsgálatai szerint ugyanis ennek folyamatos használata nyomán olyan hiba léphet fel, amely az eszközök közötti átviteli sebesség lecsökkenését eredményezi, ami például a másolás lelassulását okozhatja. A szakember elmondta, hogy a problémát nem lehet szoftveres úton javítani, orvoslásához áttervezett lapkakészleteket kell legyártani, a hibás chipseteket tartalmazó számítógépek esetében pedig a teljes alaplap cseréjével lehet megszüntetni vagy kizárni a működés lelassulását.

A brit Guardian beszámolója szerint a gyártási hibás alkatrészeket mintegy ötszáz különböző számítógép-modellben alkalmazták, az alaplapok cseréje pedig 1 milliárd dollárt, vagyis mintegy kétszázmilliárd forintnak megfelelő összegbe kerül majd a vállalatnak. E költségnek részét képezi a már legyártott, de el nem adható készleteken keletkező veszteség, az új lapkák miatt a gyártás átszervezése, illetve jelentős tételt jelent a csere lebonyolításának logisztikai költsége is. Az amerikai chipgyártó cég legutóbb 1994-ben esett áldozatul hasonló tervezési hibának, amikor kutatók az akkor felső kategóriásnak számító Pentium processzorokban bukkantak rá egy olyan problémára, amelynek köszönhetően a chipek hibás számítási eredményeket hoztak. Akkor a lapkák cseréje 475 millió dollárjába került a vállalatnak.

Magyarországon nagyon kevés gépet érint

Az Intel várhatóan február végére készül el a lapkakészlet javított változatával, ezt követően kerülhet sor a számítógépek cseréjére. A gyártó azt is közölte, hogy a problémás chipsettel szerelt PC-ket addig is lehet használni, a tervezési hiba ugyanis nem okoz adatvesztést, legfeljebb a rendszer működésének lassulását eredményezheti.

Miután a hiba által érintett számítógépek nagyjából két hete kerültek a boltokba, és a felső kategóriás modellek közül kerülnek ki, nagyon kevés számítógépet érint az Intel visszahívása. Az Acer és az Asus képviselete úgy nyilatkozott, hogy vannak érintett számítógépeik vagy alaplapjaik, de ezekből az új típusokból nagyon keveset adtak el, míg a Toshiba és a HP például még el sem kezdte forgalmazni itthon az ominózus modelleket, ezért egyetlen ügyfele sem érintett, a Lenovónál pedig még vizsgálják a problémát.

A hibás lapkakészletet tartalmazó számítógépeket tulajdonosaiknak a gyártóhoz kell visszajuttatniuk ahhoz hasonló módon, ahogy garanciális javítás esetén tennék. Azt egyelőre egyik nyilatkozó társaságnál sem tudták megbecsülni, hogy egy ilyen beavatkozás a számítógép hány napos távollétét igényli, ez attól is függhet, hogy az adott gyártó rendelkezik-e magyarországi szervizhálózattal, vagy valamelyik külföldi országban végezteti a szereléseket.