Az utolsó egyiptomi netszolgáltató is eltűnt a hálózatról

Vágólapra másolva!
Négy nappal az internet egyiptomi leállítása után az egyetlen, eddig talpon maradt szolgáltató, a Noor Group is beszüntette a tevékenységét, ezzel Egyiptom teljesen eltűnt a világhálóról. A Google telefonon elérhető Twitterrel próbálja segíteni az egyiptomi tüntetőket.
Vágólapra másolva!

A Noor eltűnését ugyanaz az internetes forgalmat figyelő elemzőcég, a Renesys jelentette be, amely az egyiptomi hálózatok lekapcsolásáról elsőként hírt adott pénteken. A cég munkatársai szerint a Noor Group hálózatáról érkező, vagy oda irányuló forgalom magyar idő szerint csütörtökön este háromnegyed tíz óta nem észlelhető - írja a PC World.

Azok után, hogy az egyiptomi hatóságok a péntekre szervezett tüntetések előtt lekapcsoltatták a legnagyobb internetszolgáltatókat és mobiltelefon-szolgáltatást is, a Noor maradt Egyiptom egyetlen online kapcsolata a külvilággal. Csak feltételezni lehet, hogy a szolgáltató azért maradhatott talpon még három napig, mert az egyiptomi tőzsdét és a légügyi hivatalt is ez a cég látta el netkapcsolattal. A Renesys szerint az általa kiszolgált intézmények honlapjai is akadozva voltak elérhetők.

Az egyiptomi mobilok ugyan már működnek, de a Mubarak elnök elleni tüntetések szervezői keddre minden eddiginél több embert szeretnének összehívni Kairóban, így elképzelhető, hogy a Noor leállítása ennek a megmozdulásnak szólt. Az egyiptomi aktivisták úgy próbálják meg kijátszani az intenetblokádot, hogy külföldi számokról elérhető betárcsázós internetszolgáltatókat használnak, mivel ezek elérését egyelőre nem lehetetlenítette el a kormány.

A tüntetőket segítő nemzetközi aktivisták mellé keddre csatlakozott a Google is, amely egy általa nemrég felvásárolt, hangpostára és más telefonos szolgáltatásokra specializálódott cég, a SayNow technológiáját kihasználva telefonon elérhető Twittert készített az aktivistáknak. Az egyiptomi felhasználók három különböző nemzetközi hívószámon (a körzetszámaik alapján olasz, bahreini és szingapúri) érhetik el a szolgáltatást, amely rögzíti a hangüzeneteiket, Twitter-üzenetté alakítja őket, és az #Egypt címkével ellátva közzéteszi őket a mikroblog-szolgátlatáson. Ugyanezeken a számokon meg is lehet hallgatni a rajtuk keresztül küldött üzeneteket.