Félkörömnyi lesz a jövő SIM kártyája

Vágólapra másolva!
Épp csak elkezdett elterjedni az iPhone 4-el debütáló kisebb, mikro SIM kártya, a mobilipar már dolgozik a felhasználót azonosító lapka még kisebb verzióján.
Vágólapra másolva!

A mikrogeneráció után a nano nevű kártyák és azonosítók fognak érkezni. A felhasználók most alig körömnyi méretű mikro SD-kártyákon tárolják az adataikat, a telefont pedig a korábbi töltő- és adatcsatlakozók mellett eltörpülő mikro USB kábelen töltik. A miniatürizáció előrehaladtával viszont meg kell majd barátkozniuk a nanoméretű kártyákkal is.

Az új generáció első eleméről, a nano SIM-ről már el is kezdődtek a tárgyalások. Az új kártyatípust a digitális azonosításra használható smartkártyákat és bankjegynyomtató rendszereket tervező német Giesecke&Devrient cég kezdte tervezni. A nanokártya harmadával kisebb lesz a mostani micro SIM-nél, a hagyományos SIM kártyánál pedig hatvan százalékkal lesz kisebb a területe. Az azonosító modult a régebbi készülékekbe is be lehet tenni a hozzá adott műanyag tartó segítségével.

A Giesecke&Devrient várakozásai szerint 2012-ben már piacra is dobhatják a gyártók az első olyan készüléket, amely csak az újfajta SIM-mel működik. A SlashGear hírportál tippje szerint az Apple következő okostelefonjában vagy táblagépében mutatkozhat be a nano SIM.