Vágólapra másolva!
Tuningoltak a japánok a világ leggyorsabb számítógépén. A Fujitsu és a RIKEN laboratórium által közösen fejlesztett szuperszámítógép másodpercenként tíz és fél billiárd lebegőpontos művelet elvégzésére képes.
Vágólapra másolva!

Jövő héten jelenik meg a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek listája, amelyet várhatóan a japán kutatók K Computer nevű számítógépe fog vezetni. A RIKEN kutatóintézet gépe már az előző, júniusi listát is vezette, és azóta még sikerült gyorsítani az informatikusoknak a gépen.

A számítógépe a tíz petaflopos határ áttörésére kezdte el építtetni a japán kulturális, oktatási és sportminisztérium a Fujitsu, a NEC és a Hitachi segítségével. A válság kezdetekor azonban a három résztvevő közül kettő kiszállt az 1.2 milliárd dolláros projektből. A 864 szerverszekrényből és a beléjük szerelt 88 ezer processzorból álló gépet végül a Fujitsu egymagában építette meg. Az utolsó szervereket augusztusban szerelték a helyükre, de a gép már befejezése előtt is felkerült a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit felsoroló listára.

A világon először a K Computer lépte át a másodpercenkénti tíz petaflopos határt. A mindennapi hírekben ritkán előforduló petaflop mértékegység azt jelenti, hogy a szuperszámítógép egy másodperc alatt több mint tízbilliárd műveletet tud elvégezni. Az óriási teljesítmény komoly költségekkel is jár, a rendszer közel tízmillió dollárnyi áramot enne meg, ha egy évig folyamatosan járatnák a processzorokat.

A versenyben csak azok a számítógépek vesznek részt, amelyeket kutatóintézetek működtetnek. Az amerikai kódfejtő ügynökségek szuperszámítógépeinek teljesítményéről nincsenek ismereteink. James Bamford, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség független történetírója 2008-ban megjelent könyvében azt írja, hogy az ügynökségnek 2018-ra exaflopos, másodpercenként egytrillió műveletre képes gépre lesz szüksége.