Tíz nagy hackertámadást jelentettek az idén Norvégiában

Vágólapra másolva!
Norvégiában az idén példa nélküli kibertámadás-sorozatot hajtottak végre a skandináv ország különböző gazdasági területein működő vállalatok ellen.
Vágólapra másolva!

A norvég nemzetbiztonsági hatóság (ASM) szerint tíz informatikai támadásról tudnak az idén, ennél azonban valószínűleg több történt, de az érintett intézmények nem értesítették a hatóságokat az esetekről.

Az ASM-nél úgy vélik, okkal feltételezhető, hogy a támadásokat ugyanaz a hacker vagy hackercsoport indította, mert ugyanazzal a módszerrel hatoltak be a számítógéprendszerekbe. Kiszemelt egyének személyi postaládájába küldtek olyan vírussal fertőzött üzenetet, amely lehetővé tette, hogy hozzájussanak az illető számítógépében tárolt tartalomhoz. Minden egyes támadás "személyre szabott" volt, hogy elkerüljék az adott gépekre telepített vírusfelismerő programokat. A nyomozást nehezíti, hogy külföldön telepített számítógépekről indították az akciókat.

A támadások célpontjai főként az olajipari, az energetikai és a hadiipari szektorban érdekelt vállalatok voltak. Számos alkalommal akkor hajtották végre a támadásokat, amikor a célvállalat egy-egy fontos szerződéskötésről folytatott tárgyalásokat. A hackerek vállalati tervdokumentációkhoz, műszaki rajzokhoz juthattak hozzá, megszerezhették a felhasználók nevét és jelszavát - fűzte hozzá Kjetil Berg Veire, az ASM szóvivője.