Steve Jobs áldozta fel az iPhone 5-öt

Vágólapra másolva!
Nagy képernyővel, villámgyors processzorral és vékony, színes alumínium hátlappal rendelkezett volna az iPhone 5 okostelefon, ha Steve Jobs nem állítja le a fejlesztését.
Vágólapra másolva!

Minden Apple-rajongó és ipari elemző az iPhone 5 bejelentését várta a cég október 5-i sajtóteseményétől. A teljesen új készülék helyett csak az iPhone 4 jelentős ráncfelvarráson átesett gyorsabb és okosabb verzióját mutatta be Tim Cook, a cég új vezérigazgatója. Az iPhone 5-ről szóló pletykák lehet, hogy mégsem voltak teljesen alaptalanok. A Business Insider értesülései szerint létezett egy új dizájnnal rendelkező készülék is, amelynek gyártását azonban Steve Jobs leállította.

Az üzleti napilap ipari forrása szerint hónapokkal az iPhone 4S bemutatása előtt még két készülék versengett egymással. A végül valóban piacra dobott mobil mellett létezett egy négyhüvelykes kijelzővel felszerelt, nagyobb testű és egyben vékonyabb házú készülék is. A lap forrása két hétig tesztelhette az addigi iPhone-októl eltérő méretű mobiltelefont. A készülék nem került gyártásba, az Apple-ön belül elkészíthető prototípust adtak a tesztelőnek.

Forrás: Apple
A szokványos külsejű iPhone 4S jelent meg a forradalmi, de félkész 5-ös helyett

Az iPhone 5 hátlapja alumíniumból készült volna, pontosan úgy, ahogyan az iPad 2-é. A hátlap több színben készült volna, ugyanazzal a technológiával, amellyel az iPod Nano zenelejátszók. Az iPhone 5-nek valószínűleg a kijelzője is más típusú lett volna, mint a jelenlegi Apple okostelefonokban található. A Business Insider forrása abból következtet erre, hogy a prototípus színei el voltak csúszva, az Apple pedig gyakran próbálja így álcázni a fejlesztéseit a tervezés korai stádiumában.

Végleg eltűntek volna a gombok

Az iPhone 5-ről az utolsó fizikai gomb, a Home is eltűnt, helyét egy érintőfelület vette át. A készülék lényegesen gyorsabb volt a jelenleg kapható iPhone-oknál, ugyanakkor a sebes processzor miatt nagyon gyorsan fogyasztotta az akkumulátort. A tesztpéldányt átadó mérnökök szerint a készülék tíz megapixeles, a legtöbb olcsó kompakt fényképezőgéppel versenyre kelő kamerával rendelkezett.

Arról a Business Insider forrásának nincs tudomása, hogy végül miért nem az iPhone 5 került gyártásba. Az Apple-alkalmazottak között terjedő pletykák szerint Steve Jobs nem szerette volna, hogy eltérő képernyőméretű és képarányú iPhone-ok legyenek a piacon. Jobs gyakran szidta az Androidos mobilokat azért, mert a különböző gyártók hardverekkel kapcsolatos döntései miatt összevisszaság van a piacon. Az egyformaság és a változatlan felhasználói élmény megőrzése miatt az Apple korábbi vezetője még a nagyképernyős iPhone-ról is le tudott mondani.