Mindenkit követni fognak a mobilok

Vágólapra másolva!
A magánéletet gondolkodás nélkül kirakatba tévő Facebook-használók nemzedéke számára talán nem is hat furcsán, hogy hamarosan egy olyan korba érhetünk, amikor a rendőrség akár ok nélkül is jogosult lesz bármely mobil- vagy okostelefon-tulajdonos, tehát gyakorlatilag mindenki nyomon követésére. 
Vágólapra másolva!

A kérdés aktualitását az adja, hogy a napokban került az amerikai legfelső bíróság elé Antoine Jones ügye, aki ellen azt követően indult eljárás, hogy a rendőrség felhatalmazás nélkül 28 napon át szemmel tartotta az autójára rögzített GPS-nyomkövető segítségével. A drogcsempészéssel gyanúsított nightclub-tulajdonos kifogást emelt a hatóság gyakorlata ellen mondván, hogy megsértették egyebek mellett a személyi autonómiáról szóló alkotmányos jogot.

Az Obama-kormányzatot képviselő ügyvédek ezzel szemben azzal érvelnek, hogy mivel a nyomon követett gépkocsi közterületen mozgott, Jones nem számíthatott személyisége sérthetetlenségére. A polgári szabadságjogokat védő szervezetek arra figyelmeztettek, hogy amennyiben a taláros testület igazat ad a rendőrségnek, utat nyit a gyanúsítottak jogtalan megfigyelése előtt és az emberi jogokkal való visszaélésre mond igent. Ennek következményeként a hatóságok egyre szélesebb körben fogják alkalmazni a mobiltelefont követő szoftvereket is - mutat rá írásában a BBC News brit közszolgálati televízió hírportálja.

A telefonok kiszolgáltatottá teszik használójukat

"A rendőrtisztek kényelmesen hátradőlhetnek a kapitányságon, s ennek a technológiának a segítségével nem csak egy embert tarthatnak szemmel, hanem egyszerre sokat, hosszú időn keresztül" - mutatott rá Catherine Crump, az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) ügyvédje, aki szerint ez a módszer a hagyományos megfigyelésnél jóval tolakodóbb, a megfigyelt személy életének számos területére betekintést enged. Crump szerint senki nem szeretne egy olyan világban élni, ahol az ember a kíváncsi rendőrök hóbortjainak van kiszolgáltatva, s okkal vagy akár ok nélkül is megfigyelés alatt tarthatják.

A rendőrök és az igazságügyben dolgozók egy része, közöttük Ed Marsico, az egyik pennsylvaniai kerületi ügyész azonban másképp látja a kérdést. "Amikor hirtelen szükség van a törvény érvényesítésére, és nincs idő felhatalmazás kiadására, akkor lehetővé kell tenni a nyomkövető eszköz használatát" - fejti ki véleményét.

A rendőrök is csúcstechnológiát szeretnének

Marsico szerint alig van gyakorlati különbség egy mobilszolgáltató és a rendőrség között. A hordozható telefonok többségébe be van építve egy GPS-nyomkövető, így a telefontársaságok egyébként is tudják, hogy felhasználóik hol tartózkodnak, és hatósági kérésre ki is adhatják a bizalmas információkat. "A technológia megváltozott, s a bűnözők a technikai újításokat arra használják, hogy egy lépéssel előttünk járjanak, éppen ezért olyan technológiát szeretnénk alkalmazni, amellyel megelőzhetjük őket" - mutatott rá az ügyész.

Az ACLU szerint azonban tarthatatlan helyzet, hogy az embereknek választaniuk kell a napjainkban mindennapossá és nélkülözhetetlenné vált mobil- és okostelefonok használata és a személyiségvédelem között.

Sam Biddle, egy technológiai újdonságokkal foglalkozó portál munkatársa szerint a probléma az, hogy a Facebookon felnőtt generáció semmiféle ellenállást nem tanúsít a magánéletben való vájkálással szemben, így hathatós törvényi szabályozás nélkül, változatlanul folytatódhat a személyiségvédelem eróziója. Biddle, mint mondta, nem lepődne meg azon, ha tíz év múlva minden ismerőséről, bármely időpontban tudná, hogy éppen hol tartózkodik.