Nehéz leiratkozni a Google wifitérképéről

Vágólapra másolva!
Mostantól lehetőséget biztosít a Google a felhasználók arra, hogy előzetesen megtilthassák a keresőcégnek, hogy saját wifihálózatuk adatait rögzítse egy digitális térképen. Az ehhez szükséges procedúra azonban meghaladja egy átlagfelhasználó informatikai ismereteit.
Vágólapra másolva!

Korábban számos országban meggyűlt a keresőcég baja a hatóságokkal, mivel nem megfelelő módon végezte az adatgyűjtést, jármű járműveinek automatikus rendszerei, például internetes kommunikációt is lehallgattak a társaság szerint véletlenségből. A Google-tól kedden azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a wifis adatrögzítés a magyar felhasználókat is érinti, de szerdán a cég helyesbített, és közölte az [origo]-val, hogy a magyar utakat is járó kamerás autói egyáltalán nem rögzítik vezeték nélküli hálózatok adatait, azokat ugyanis egy külső partnerétől szerzi be a vállalat, illetve az androidos okostelefonok is automatikusan gyűjtenek ezekről adatokat.

Helymeghatározáshoz kellenek a wifiadatok

A wifihálózatokról azért gyűjt információkat a Google, mert ezek segítségével meg lehet állapítani egy okostelefon vagy táblagép használójának megközelítő helyzetét. A vezeték nélküli hálózatok jelentős része mindig ugyanazon a helyen működik, melyek helyzetét a Google térképen rögzítette, így a cég szoftverei és szolgáltatásai meg tudják állapítani, ha egy GPS-szel nem rendelkező androidos mobilt vagy laptopot használó ember egy adott hotspot közelében tartózkodik. Ha a Google tudja, hogy a felhasználó nagyjából hol tartózkodik, a keresési listák elejére tudja venni például a legközelebb eső éttermeket, boltokat.

Átlagembernek nehéz leiratkozni

A Google kedden bejelentette, hogy lehetőséget biztosít a felhasználóknak arra, hogy előzetesen megtiltsák a cégnek azt, hogy saját wifihálózatuk adataik saját rendszereiben rögzítse. Azoktól, akik a jövőben azt szeretnék, hogy a keresőcég rendszere ne rögzítse wifijének adataikat, a Google azt kéri, hogy vezeték nélküli hálózatuk nevéhez vegyék hozzá a "_nomap" kifejezést (idézőjelek nélkül).

Ha tehát valaki egy mondjuk "pitypang" névre keresztelte hálózatát, "pitypang_nomap"-re kell átneveznie azt ahhoz, hogy a Google járművei ne rögzítsék annak adatait. Ez a művelet pofonegyszerű bárki számára, aki saját maga üzemelte be otthoni routerét, de aki nem ért hozzá, annak a művelethez meg kell kérnie számítástechnikus ismerősét, sok ember pedig az internetszolgáltatója által használt hálózati eszközt használ, amelyen semmiféle változtatást nem lehet eszközölni, ők az átnevezést sem tudják végrehajtani. A Google honlapján néhány ismert routermárka esetében elmagyarázzák, hogyan kell elvégezni a módosításokat, angol nyelven.