Nem kutatja többé a zöld energiát a Google

Vágólapra másolva!
Larry Page, a Google társalapító-vezérigazgató újabb projekteket állít le, a keresőóriás a továbbiakban nem kutatja a szénnél olcsóbban előállítható megújuló energiákat, és bezárja a társaság Wikipédia-klónját is.
Vágólapra másolva!

Áprilisban hirdette meg Tavaszi Nagytakarítás nevű programját Larry Page, a Google vezetői székét tavasszal újra elfoglaló alapító. A feleslegesnek ítélt projektek leállítása még most télen is tart, és előre látható, hogy vannak olyan megszüntetésre ítélt Google-szolgáltatások, amelyektől csak jövő tavasszal kell elbúcsúzniuk a netezőknek.

A cég amellett azt is bejelentette, hogy a Wikipédia ötletét másoló Knol nevű tudásgyűjteményét is bezárja. A tudásportál mellett megszűnik a cég balsorsú közösségi szolgáltatása, a Google Wave, a Friend Connect, a Google Gears offline szinkronizációs eszköz, a Search Timeline vizualizáció és a Google Bookmarks List, amelyen online könyvjelzőket lehetett rendszerezni.

A legnagyobb változás azonban az, hogy a cég felhagy a szénerőművekben termelt áramnál olcsóbb megújuló forrásból származó energia kutatásával. A Google 2007 óta fektet be zöld energetikai kutatásokba, különös tekintettel a napenergiára fókuszáló cégekre. A cég energetikai főnöke, Bill Weihl 2009-ben még azt mondta, hogy néhány éven belül elérhetik, hogy a környezetbarát energia olcsóbb legyen a szénnél. A Google szóvivője szerint azonban Weihl 2011 novemberében otthagyta a céget. A zöld energia felhasználásával nem hagy fel a Google, továbbra is megújuló forrásokból próbálja meg szerverközpontjait táplálni.