Gigabites drótnélküli átvitelt fejlesztettek ki

Vágólapra másolva!
Másfél gigabites, vagyis másodpercenként 192 megabájt adat átvitelére képes vezeték nélküli átviteli technológiát fejlesztett ki egy japán cég. A terahertzes frekvencián működő megoldás néhány éven belül hozzáférhető lehet.
Vágólapra másolva!

Az elektronikai alkatrészeket gyártó japán Rohm cég szerdán jelentette be az új, a jelenlegi wifimegoldásoknál nagyságrendekkel gyorsabban vezeték nélküli adatátviteli megoldást dolgozott ki, amelyet ráadásul egy bélyegméretű alkatrészbe is be lehet építeni - adta hírül a TechCrunch. A megoldással jelenleg másfél gigabites, vagyis másodpercenként 192 megabájtos vezeték nélküli adatátviteli sebességet lehet elérni,

Kifejlesztői szerint az átvitel sebességét a későbbiekben akár egészen 30 gigabitig növelni lehet majd, ez utóbbi sebesség már másodpercenként közel négy gigabájt adat átküldését biztosítaná drótok nélkül, ilyen ráta mellett egy DVD-film egy-két másodperc alatt továbbítható lenne számítógépek között.

Az Oszaka Egyetemmel közösen kifejlesztett megoldást egy apró, egy-két centiméteres lapkába lehet integrálni, amely terahertzes frekvencián. Az új eszköz a háromszáz és háromezer gigahertz közötti hullámsávot, vagyis a mikrohullám és az infravörös spektrum közötti tartományt használja a wifivel szemben, ami a 2,4 gigahertzes frekvencián működik. Ez azonban a megoldás hátrányát is jelenti, mert a terahertzes tartományban kisebb lefedettséget lehet biztosítani, mert a Föld atmoszférája ezeket a rádióhullámokat sokkal jobban elnyeli, mint a wifihez használtakat.

A Nikkei című japán üzleti lap híradása szerint jelenleg is léteznek terahertzes kommunikációs megoldások, ezek azonban több tízmillió forintot kóstálnak, méretük jóval nagyobb, és jelenlegi csúcssebességük sem több 0,1 megabitnél, vagyis másodpercenként csak mintegy 13 megabájtot lehet továbbítani velük. A Rohm várakozásai szerint az új átvitelt használó lapka sorozatgyártása három-négy éven belül megkezdődhet, és a lap várakozásai szerint jóval olcsóbb lesz a jelenlegi megoldásoknál.