Facebookon félemlítik meg a tanúkat az amerikai rabok

Vágólapra másolva!
Egyre komolyabb problémát jelent az Egyesült Államokban, hogy  a fogva tartottak a cellákba csempészett mobiltelefonokról közösségi oldalakat is el tudnak érni, azokon pedig könnyen felvehetik a kapcsolatban az ügyükben tanúskodni kívánó emberekkel, és a rácsok mögül is megfélemlíthetik azokat.
Vágólapra másolva!

Az AP hírügynökség beszámolója szerint egy amerikai férfi, akit azóta elvált felesége és gyermeke elrablásáért ítéltek el, ismerősnek jelölésekkel, üzenetekkel és fenyegető tartalmú fotókkal zaklatja a nőt, pedig jelenleg egy amerikai fegyintézetben tölti büntetését. Egyelőre sem a feleség, sem pedig a börtön személyzete nem tudta bizonyítani, hogy valóban a férfitól származnak a zaklató üzenetek, lehetséges, hogy rabtársait kérte meg ezek továbbítására. A megfélemlített volt feleség most azt tervezi, hogy a férfi januári szabadulásának idejére elköltözik, és szabályosan bújkálni fog egykori férje elől, mivel nem akar újból áldozattá válni.

Az AP hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint gyakori, hogy az amerikai fegyintézetek fogvatartottjai a börtönbe csempészett mobiltelefonokról belépnek közösségi oldalakra, hogy azon keresztül megfélemlítsék az ellenük tanúskodni kívánó embereket vagy korábbi áldozataikat. A hatóságok eddig csak néhány esetben tudták rajtakapni az álnéven üzenő rabokat, pedig az ilyen jellegű visszaélések száma folyamatosan emelkedik.

A hírügynökségnek az elrabolt nő férje ügyében is eljáró oregoni államügyész szerint ez annak a következménye, hogy a jelenleg hatályos amerikai törvények nem tartanak lépést a technológia fejlődésével. A közösségi oldalak ugyanis a korábbinál jóval egyszerűbbé teszik a potenciális tanúkkal, korábbi áldozatokkal való kapcsolatfelvételt, amellyel a bűnözők sokszor élnek még a rácsok mögött is. Csak az idei évben Kaliforniában, ahol az egész Egyesült Államokban a legtöbb fogvatartott él, 12 625 darab becsempészett mobiltelefont foglaltak le az őrök, míg hat évvel korábban ugyanennyi idő alatt 261 darab készülék volt az átlag.