Évtizedekig használhatók lesznek az új akkumulátorok

Vágólapra másolva!
Több tízezer alkalommal újratölthetőek, vagyis akár harminc éven át is használhatók meghibásodás nélkül azok az új típusú akkumulátorok, amelyeket a Stanford Egyetem kutatói fejlesztettek ki.
Vágólapra másolva!

Az amerikai egyetem kutatói kidolgoztak egy olyan megoldást, amellyel jelentősen meg lehet növelni az akkumulátorok élettartamát. Colin Wessels, a kutatás vezetője a Nature című tudományos lapnak elmondta, hogy az általuk kidolgozott akkumulátorban nanoméretű réz-hexacioferrát-kristályokat használnak elektródaként, ezek ugyanis a töltés és kisülés folyamata során minimális mértékben károsodnak. Így az áramforrás harminc éven át használható marad anélkül, hogy kapacitása eközben jelentősen csökkenne, ahogy az a jelenlegi akkumulátorok esetében történik.

A laboratóriumi tesztek során az újfajta anyagból készült elektródák negyvenezer feltöltést és kisütést követően is csak annyiban károsodtak, hogy az akkumulátor kapacitása az eredeti nyolcvan százalékára csökkent. A jelenleg elterjedt lítium-ion akkumulátorok esetében már néhány száz ilyen ciklus elegendő a kapacitás jelentős visszaeséséhez.

Az új típusú akkumulátorok segítségével a jövőben hatékonyan lehet majd tárolni napkollektorok vagy szélerőművek turbinái által begyűjtött energiát későbbi felhasználásra.