Ellepik az internetet a bérkommentelők

Vágólapra másolva!
A BBC brit közszolgálati médiumnak nyilatkozó szakértők szerint ellepték az internetes fórumokat, hírportálokat és a blogokat a hiteltelen megjegyzésel, amelyek nem valakinek a valós véleményét tükrözik, hanem fizetett kommentelők irományai.
Vágólapra másolva!

A BBC-nek név nélkül nyilatkozó kanadai és kínai szakértők szerint egyre kevésbé hitelesek az internetes fórumokban, cikkek vagy blogbejegyzések kommentárjaiként publikált vélemények, ezek jelentős részét ugyanis ma már bérkommentelők írják. Az online eszmecserébe való mesterséges beavatkozással cégek megzavarhatnak például egy termékről szóló eszmecserét, vagy akár változtathatnak annak megítésén is. Egyes vállalatok megbízásából már több tízezer olyan hamis regisztráció készült, amelyeket bértollnokok használnak megbízóik számára kedvező hozzászólások publikálásához. A szakértők szerint előfordul, hogy egy-egy cég munkatársai árasztják el egy rivális társaság termékéről szóló fórumokat, és befolyásolják az azon folyó eszmecserét.

A BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint a hírportálok, honlapok és fórumok működtetőinek nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a hamis kommentelők kiszűrésére, mivel ezek többségét szoftveres módszerekkel észlelni lehet. Bár ez a gyakorlat a legjelentősebben a kínai weboldalakon van jelen, a jelenség már egyéb országokban is megjelent, például facebookos rajongói oldalakon is befolyásolják a párbeszédet bérkommentelőkkel.