Vágólapra másolva!
Egy kutatócsoport olyan speciális kontaktlencséket fejlesztett ki, amelyek a Terminátor-filmek főhőséhez hasonlóan viselőjük látómezejében digitális információkat képesek megjeleníteni. A retinán viselhető miniképernyők egyelőre még csak nyulakon működőképesek, és nagyon kezdetlegesek.
Vágólapra másolva!

A New Scientist című tudományos lap beszámolója szerint egy finn-amerikai kutatócsoport tudta megvalósítani azt a kontaktlencsét, amelybe egy elektronikus képernyőt is beépítettek. Ehhez hasonló megoldást használ az Arnold Schwarzenegger által alakított gépember a Terminátor 2-ben, amelynek egyik első jelenetében egy motoros vagány ruhaméreteit elemzi le a kibővített valóság néven ismert technológia segítségével.

A lap beszámolója szerint a nyulakon tesztelt intelligens kontaktlencsék tudása egyelőre jócskán elmarad az akciófilmben látottaktól, mivel az ezekre integrált képernyő mindössze egy pixel felbontású, vagyis csupán kitakarni lehet vele igény szerint a szem által látott képet. Ugyanakkor a most megvalósított fejlesztés fontos kiindulópontja a jövőben elérhető, kibővített valóságot kínáló lencsék kifejlesztéséhez vezető úton, mivel bebizonyította, hogy egy ilyen apró szerkezetet is fel lehet szerelni antennával, rádiókommunikációs cikkel és mikroméretű fényforrásokkal.

A képernyővel szerelt kontaktlencsének egy, az állat testére szerelt jeladó közvetíti a "képet" gigahertzes sávba eső rádiófrekvencián. A lencsék működőképességét fények felvillantásával tesztelték a nyulakon, amelyeken semmilyen káros mellékhatás nem lépett fel. A kutatók a jövőben a képernyő felbontását akarják növelni, bár szerintük már az egy pixeles lencsét is fel lehet használni például arra, hogy halláskárosult embereknek figyelmeztetéseket jelenítsenek meg.