Vágólapra másolva!
A thaiföldi árvizek miatt számos olyan üzemet is bezártak, amelyek merevlemezekkel látják el csaknem az egész világot: a winchestergyártás ilyen mértékű kiesése az olyan hatalmas mennyiségű felhasználói adatot tároló cégeknek is gondot okozhat, mint a Facebook, a Google vagy a Microsoft.
Vágólapra másolva!

A New York Times technológiai blogja szerint komoly gondot okozhat az iparágban a thaiföldi merevlemezgyárak működésének ideiglenes leállása, ami akár az év végéig is eltarthat a térség árvízi helyzete miatt, ráadásul az üzemek kitakarítása is várhatóan hónapokat vesz majd igénybe. Elemzői becslések szerint a következő két negyedévben a tervezettnél 50 millió darabbal, vagyis harminc százalékkal kevesebb merevlemez kerül majd a boltokba, az egyik jelentős gyártó, a Seagate pedig még ennél is komolyabb visszaesésre számít.

A jelentős mértékben visszaesett gyártókapacitás miatt a merevlemezek árai már most is jelentősen emelkedtek: egy winchester Magyarországon is mintegy tízezer forinttal is többe kerül, mint a nyár végén vagy kora ősszel. Ennél jóval komolyabb hatása lehet a winchesterhiánynak az internetes cégekre, a Facebook vagy Google és más hasonló cégek ugyanis nagy mennyiségben használnak adattároló eszközöket a folyamatosan bővülő felhasználói adatok raktározására.

A Gartner elemzőcég kutatási részlegének alelnöke, John Monroe szerint "az internet nem bővülhet az adattároló rendszerek kapacitásának bővítése nélkül". Monroe úgy véli, hogy komoly gondokat okozhat a webes szolgáltatások üzemeltetésében, ha például a Facebook vagy a Google nem tud magának kellő tárkapacitást vásárolni. Ugyanakkor Fang Zhang, egy adattárolással foglalkozó elemző úgy nyilatkozott a New York Times blogjának, hogy az idén karácsonyig boltokba kerülő személyi számítógépeket nem érinti a gyártókapacitás kiesése, mivel az ezekbe szerelt merevlemezeket még korábban megrendelték a gyártók, a későbbiekben azonban a PC-k árának emelkedését okozhatja a merevlemezek jelentős drágulása.