Rekordkarácsonyt jósol magának az Apple

Vágólapra másolva!
Túlbecsülték az Apple negyedéves eredményeit a pénzügyi elemzők, ezért csökkent a negyedéves pénzügyi jelentés kiadása után a cég részvényeinek értéke. Az iPhone 4S-t bemutató cég szerint a karácsonyi időszakban rekordméretű eladásokra lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Öt százalékot esett az Apple-részvények árfolyama, miután a cég közzé tette a pénzügyi elemzők várakozásait alulmúló negyedik negyedéves jelentését. A cég ugyan töretlenül növekszik, ám az iPhone-eladások nem közelítették meg a pénzügyi szakemberek elvárásait. Az Apple profitja az elmúlt hat év összes negyedévében meghaladta az előrejelzéseket. A kevéssé jó eredmények oka, hogy kevesebb iPhone-t és iPad-et vásároltak az emberek a negyedik negyedévben. A Businessweek üzleti hetilap szerint a vásárlók kivárták a cég legújabb, komoly ráncfelvarráson átesett okostelefonjának bejelentését.

A cég nettó nyeresége így is 6,62 milliárd dollárra rúgott, ami után részvényenként 7,05 dollár osztalékot fizetnek a részvényeseknek. Az elemzők valamivel magasabb, 7,39 milliárd dolláros bevétellel számoltak. A részvényárak csökkenését az sem fogta vissza, hogy a cég nettó nyeresége 53 százalékkal, bevétele pedig közel 39 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Elbízták magukat az elemzők

"Nem a vállalat hibázott, az Apple-t követő emberek nincsenek képben" - mondta Trip Chowdry, a Global Equities Research pénzügyi cég elemzője a Businessweeknek. Hasonló véleményen van Shaw Wu, a Sterne Agee elemzője, aki szerint a részvények ára azért csökkent, mert néhány elemző hagyta magát elragadtatni.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian
Az emberek elégedettek az iPhone-jaikkal


"A piac nagyon erős iPhone-eladásokat várt az új típus bemutatása előtti időszakban is" - mondta Giri Cherukuri, az Apple részvényeket is jegyző Oekbrook Investments LLC főbrókere. Cherukuri szerint logikus, hogy emberek tömegei vártak a készülékvásárlással addig, míg az iPhone 4S-t be nem mutatták. A bróker szerint a részvények árának csökkenése elsősorban lehetőség, most kell Apple-papírokat vásárolni.

Mike Obuchowski, a First Empire Asset Management befektetési vezetője szerint elképzelhető, hogy az elemzők felülvizsgálják az Apple növekedési ívéről szóló előrejelzéseiket. "Nem túl valószerű, hogy az Apple tudja tartani azt a növekedési ütemet, amelyet néhány elemző megjósolt" - véli Obuchowski.

Erős karácsonyi szezon várható

Az Apple októberi iPhone 4S bejelentése óta folyamatosan nő a cég okostelefonja iránti kereslet. Több mint egymillióan előrendelték a készüléket, a boltokba kerülést követő hétvégén pedig több mint négymillió példány fogyott a 4S-ből. "A legvadabb álmainkban sem gondoltuk, hogy ilyen jól startol az iPhone 4S" - nyilatkozta Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. A készüléket számos országban még nem is lehet kapni, többek között az Apple-termékekért lelkesedő Kínában sem. Az Apple szerint az idei karácsonyi negyedév ismét rekordokat fog dönteni. A 2011-es első negyedévre részvényenkénti 9,3 dolláros osztalékot jósol a cég.

Nem csak az iOS-t futtató mobileszközök teljesítenek remekül, az asztali és hordozható számítógépek iránt is nő a kereslet. Az iskolaidőszak kezdetén meglódultak a Macek eladásai, több mint 4,8 millió dolláros bevételt hozva a cégnek. A Gartner piackutató cég szerint az Apple számítógépei iránti keresleg úgy nő, ahogy a konkurens termékektől elpártolnak a vásárlók. A cég jövője azonban a táblagépekben fekszik: Tim Cook egy elemzőknek tartott konferenciahívás során elmondta, hogy a cég több mint 40 millió iPad-et adott el eddig, és hogy érzése szerint a tabletpiac mérete idővel egy nagyságrenddel meg fogja haladni a PC-piacét is.