Nemsokára mindennel összekoccantjuk a mobilunkat

NFC, Near field communication, kártyába és mobiltelefonokba építhető, érintéses fizetéses rendszer
Vágólapra másolva!
A hazai mobilcégek szerint már jövőre széles körben elterjedhet a bankkártyánál is gyorsabb fizetést biztosító NFC nevű technológia. Az eszközök egyszerű összeérintésével működő kommunikációs megoldás jóval több egyszerű mobilos pénzpótléknál. A világhódító útját épp most kezdő megoldás a jövőben a lakáskulcsot és a gyerekek ellenőrzőfüzetét is helyettesítheti, segít majd az elektronikus ketyerék pofonegyszerű beállításában is. A "közeli mezős kommunikáció" a  fájlok megosztását is forradalmasítani fogja: elég lesz egymáshoz érinteni a laptopokat, telefonokat, kiváltva a bonyolult bluetoothos párosítási procedúrát.
Vágólapra másolva!

Az NFC (near field communication, közeli mezők kommunikációja) nevű technológia gyakorlatilag egy olyan miniatűr chipet jelent, amelyet parányi mérete miatt akár mobiltelefonok hátlapjába, akár egyszerű műanyag kártyába be lehet építeni. Két NFC-lapkával szerelt eszközt csak akkor tud egymással kommunikálni, ha ezeket egymáshoz érintik, vagy legfeljebb egy-két centiméter távolságra vannak egymástól. Jellege miatt adja magát, hogy az NFC-vel kiváltható például a bankkártyás fizetés, emellett azonban egy sor egyéb, ma még macerás műveletet is felgyorsít majd - ezeket tekintjük át.

Nem lesz többé kínszenvedés a Bluetooth használata

Ezek közé tartozik például a Bluetooth: az eszközök közötti vezeték nélküli átvitel legfeljebb csak a gyártók reklámfilmjein működik úgy, ahogy azt egy hétköznapi felhasználó elvárná. Ha egyik mobilról a másikra akarunk fájlt küldeni, vagy headsetet csatlakoztatnánk a készülékekhez, akkor először kódokat kell beütnünk, hogy párosítsuk őket egymással.

Forrás: AFP
Fizetés érintéssel - nem csak erre jó az NFC

Ezt a hitelesítést a jövőben a két készülék összeérintésével is meg lehet oldani, az átvitel pedig különösebb konfigurálási mizéria nélkül végbemegy. Az egy-két centiméternél nagyobb távolságról nem kiolvasható chipet jól lehet majd használni például wifi-jelszavak és hálózatnevek átadására is. A jövőben már nem kell a pultnál sorba állni, hogy újabb harmincpercnyi, egy órányi nethozzáférést adó kódot kérjünk: elég lesz odaérinteni ehhez a pénztárgép melletti szenzorhoz a telefonunkat. NFC-chip került például a a legújabb Blackberry okostelefonokba is, a cég hamarosan megjelenő új szoftvere pedig lehetővé teszi azt is, hogy két készülék tulajdonosa a telefonja egymáshoz érintésével megossza egymással saját hívószámát, e-mail címét, egyéb adatait.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a különböző gyártók még nem dolgoztak ki univerzális megosztást erre, így az egyérintéses adatátvitel egyelőre egy-egy márkán vagy operációs rendszeren belül működik csak, ráadásul a megoldást még a múlt héten bejelentett legújabb iPhone sem támogatja - az Apple valószínűleg még dolgozik a zökkenőmentes használat megvalósításához szükséges szoftveres háttéren.

Kulcs helyett mobiltelefon

A bank- és kedvezménykártyák csupán az elsők azoknak az eszközöknek a listáján, amelyeket veszélyeztet az NFC-s telefon és a rádiós kommunikáció. Az egységes olvasóval kommunikáló eszközök a hotelek folyosóitól a tömegközlekedési eszközökig számos helyre beköltözhetnek.

A Yale nevű patinás zárgyártó cég már ki is adta az első olyan biztonsági zárját, amelyet a bonyolult mintával mart kulcsok mellett NFC-lapkával szerelt mobiltelefonnal is ki lehet nyitni. A zár beszereléséhez nem kell internetet vezetni az ajtóhoz, sőt még otthonautomatizálási rendszerre sincs szükség. A kulcsokat egyszerűen fel lehet másolni a telefonra, ott pedig a megfelelő kulcsra bökve aktiválhatjuk a rádiós modult.

Kulcs helyett mobil nyitja a Lockitron zárakat

A mobil nem sugározza folyamatosan a kulcsainkat, így elvben attól sem kell félni, hogy a hackerek a metrón mellénk állva lemásolják az azonosítónkat, és kifosztják a lakást, míg dolgozunk. Áramszünet esetén azért kulccsal is ki lehet nyitni az új Yale zárat, de a mindennapokban kevesebbet kell a táskánkban turkálni a kulcscsomót keresve, ha csúcstechnológiás beengedőrendszert szereltünk fel ajtónkra.

Magyar iskolában is van már NFC-s ellenőrző

A hazai zenei fesztiválok Metapay kártyás fizetési rendszereit kiépítő magyar Meta MPI Kft-nél az [origo]-nak elmondták, hogy a társaság egy budapesti általános iskolában beüzemelt egy kártyás beléptetőrendszert, amely egyben intelligens ellenőrzőként is funkcionálhatna. Mivel a kártyán tárolt adatokat titkosítás védi, a gyerekek nem tudnák módosítani az abban rögzített érdemjegyeket, és belépésük, hazamenetelük ideje is naplózhatóvá válna. Jelenleg dolgoznak azon, hogy a kártyára a szülők zsebpénzt is tölthessenek, amellyel így a gyerekek az iskolai büfében is vásárolni tudnának anélkül, hogy valódi pénzt kellene magukkal vinniük. Ezen kívül egy NFC technológiát alkalmazó okostelefon képes lehetne a gyerekek kártyájának kiolvasására is, így a szülő egy ellenőrző alkalmazással értesülhetne gyermeke jegyeiről saját mobiltelefonján.

Forrás: AFP
Nem kell speciális leolvasó, egymás között is kommunikálnak az NFC-s mobilok

A társaság szerint egyébként a technológia egyik nagy előnye éppen az, hogy nem is feltétlenül kell speciális terminállal felszerelkeznie a mobiltárcát elfogadni kívánó kereskedőknek, elég, ha a technológiát támogató okostelefonnal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy akár egy karácsonyi vásár pavilonjában dolgozó kürtőskalácsárus, egy taxisofőr vagy gyógymasszőr is törzskártya-elfogadóhellyé válhat egy okostelefon áráért.

Névjegytartó helyett NFC-s kulcstartó

Több száz éves pályafutásának végéhez érhet a névjegy is az új technológia elterjedésével. Ma még vastag csomag kártyával indulnak az üzletemberek konferenciára és tárgyalásra, a közeljövőben azonban elég egy NFC-s kulcstartó vagy drót nélküli rádiós kommunikációt támogató telefon. A Poken nevű, pendrive-ra hasonlító eszközöket csak össze kell érinteni, hogy megejtsük a virtuális névjegycserét. Bár USB-csatlakozó van az eszközön, nem másolással működik a Poken. Csupán a másik fél azonosítóját kapjuk meg, a telefonszámokat, e-mail címeket tartalmazó adatcsomaghoz csak akkor férhetünk hozzá, ha Pokenünket csatlakoztatjuk a számítógéphez. A rendszer mindent a felhőben tárol, így nem kell hosszasan várakozni arra, hogy az adat átérjen egyik eszközről a másikra. Dokumentumokat, céges imázsfilmeket is meg lehet osztani egyetlen rövid érintéssel.

Telefon váltja a buszjegyet

A különböző eseményekre és tömegközlekedési eszközökre váltott jegyek kártyával való kiváltása nem új ötlet. Hazánkban jóformán még a bankkártyával ismerkedtek az emberek 1997-ben, amikor Hongkongban már bevezették a digitális vonatjegyet. A jó példát többen követték, Londonban 2003 óta működik az Oystercard névre hallgató, feltölthető kártyákkal működő rendszer, Prágában pedig Opencard nevű digitális jegyet vezettek be 2006-ban.

A jegyek kiváltására tervezett rendszerekkel szemben a telefonos NFC-s rendszer két komoly előnnyel rendelkezik. Az egyik, hogy menet közben, a tömegközlekedési vállalat appját elindítva megnézhetjük, mennyi pénz van az egyenlegünkön, vagy meddig érvényes még a bérletünk. Az okosmobilon akár azt is meg lehet oldani, hogy menet közben töltsük fel egyenlegünket.

Nem kell félni az NFC-től

Bár rádióhullámokon keresztül küldik az azonosítónkat az NFC-s rendszerek, mégis képesek olyan biztonságosak lenni, mint a hagyományos kártyás megoldások. A kétirányú kommunikáció miatt a telefon képernyőjén be tudják például kérni ugyanazt a PIN kódot, amelyet a telefonunk már megadott, a tranzakció pedig csak akkor megy végbe, ha a két kód megegyezik. A kód ellenőrzése helyben történik, a legtöbb esetben nem kell arra várni, hogy a bank szervere válaszoljon, így még gyors is tud lenni a rendszer. Egy elhagyott NFC-s mobillal pedig ugyanúgy nem lehet kezdeni semmit, mint egy PIN nélküli bankkártyával: ha nem tároltuk egy cetlire írva a mobil mellett a jelszavunkat, kódsorunkat, biztonságban vagyunk.