Kullancsszerű lesz a Windows 8 másolásvédelme

Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint a Windows 8-ba a Microsoft olyan komoly másolásvédelmi megoldást épít be, amely gyakorlatilag beleégeti a számítógépbe a rendszer aktivációs kulcsát.
Vágólapra másolva!

A Digitimes nevű hírportál meg nem nevezett iparági forrásokból úgy értesült, hogy a Windows 8-ba a korábbiaknál sokkal komolyabb védelmet fog beépíteni az illegális használat ellen a Microsoft. A hírről szintén beszámoló Neowin hírportál úgy tudja, hogy az új Windows esetében az eddigiektől eltérően nem csupán egy egyszerű matricán lesz feltüntetve a szoftver aktivációs kulcsa, hanem azt bele is írják majd a számítógépek alapfunkcióit kiszolgáló rendszerszoftverbe, az operációs rendszer aktiválására pedig interneten keresztül lesz mód.

Ezt a rendszerkomponenst a régi gépeken BIOS-nak hívják, és minden bekapcsoláskor ennek az üzeneteit lehet látni a képernyőn, amint leellenőrzi az egyes hardveregységeket. A legújabb PC-ken - például a Samsung új ultrabookjában - azonban már egy modernebb, UEFI nevű megoldás van, ami jelentősen meggyorsítja a számítógép indulását.

A Neowin értesülései szerint az UEFI-t használó új modellek mindegyikébe "beleégetik" majd a Windows 8 aktivációs kulcsát, hogy megakadályozzák a licencekkel való trükközést. A Digitimes értesülései szerint azonban az új módszer jelentősen lelassítja a számítógépek gyártásának folyamatát, mivel minden egyes konfiguráció sorozatszámát be kell írni a gép UEFI-jébe. Jelenleg, a Windows 7 esetében a cégek ugyanazt a telepítőt használhatják az új számítógépek szoftverjének telepítéséhez, és csupán eltérő matricákat kell elhelyezniük a gépeken.

A Digitimes szerint a gyártók már most problémásnak tartják az új megoldást, amely jelentősen lassítja a gépek előállítását, ráadásul a konfigurációkat összeállító dolgozók átképzése is extra költséget jelent számukra, ami a lap szerint azt is eredményezheti, hogy a Windows 8-as számítógépek árába fogják beépíteni ezt a költséget. A Microsoft jelenleg még dolgozik a Windows 8 fejlesztésén, ezért nem nyilatkozott a szoftver leendő aktiválási lehetőségeiről.