Az androidos kütyük fele után kap pénzt a Microsoft

Vágólapra másolva!
Az androidos készülékeket gyártó cégek felével írt már alá licencszerződést a Microsoft. A cég legutoljára a Compallal, a legnagyobb tajvani gyártó- és tervezőcéggel egyezett meg a szabadalmai használatáról.
Vágólapra másolva!

A Compal nevével ritkán lehet találkozni a boltokban, ám a cég évi 28 milliárd dolláros jövedelemmel rendelkezik. Az általa tervezett és gyártott készülékek többnyire más márkák logói alatt jelennek meg. A Compallel dolgoztat többek között a Motorola is.

Az elmúlt négy hónapban a Microsoft kilenc szabadalmi szerződést hozott tető alá. A cég becslése szerint az androidos gyártók több mint felével rendelkeznek szerződéssel. Az egyes gyártók változó összeget fizetnek készülékenként a Microsoft által bejegyzett és az Androidban is jelen levő technológiai megoldásokért.

A Microsoft állítása szerint a Google mobil rendszerének memória- és névjegykezelése tartalmaz olyan megoldásokat, amelyek sértik a szabadalmukat. A cégnek azonban nem célja a pereskedés, a Microsoft ügyvédei szerint a céljuk az, hogy a partnereik hosszú távon, biztonsággal építhessenek a cég szabadalmaira. A Citigroup elemzőjének becslése szerint a HTC és a Samsung készülékenként 1-5 dollárt fizet a Microsoftnak, nem csoda, hogy a cég nem akarja elzárni ezt a pénzcsapot.