Windowszal újulnak meg a Nokia okostelefonok

nokia lumia
Vágólapra másolva!
Exkluzív sporthírekkel, ingyenes navigációval és szabadon letölthető zenei mixekkel érkeznek a Nokia első Windows Phone 7-es telefonjai. A cég jövőjét jelentő okosmobilok hat országban karácsony előtt a boltokba kerülnek, Magyarországra azonban csak jövőre fognak megérkezni. 
Vágólapra másolva!

"Általánosságban véve az emberek szeretik a Nokiát. Megbízhatóak vagyunk, tartósak vagyunk, lehet ránk számítani" - ezzel kezdte beszédét Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója a londoni Nokia World rendezvényen. Majd azzal folytatta, hogy a felhasználók ennél többre vágynak, ezért az elmúlt nyolc hónapban új irányba fordították a céget. A Nokia februárban lemondott saját fejlesztésű operációs rendszeréről, és októberre be is mutatta első két, Windowst futtató okostelefonját.

Az okos mindennapok eszköze akar lenni

A Nokia új Windows Phone 7-es mobiljai a Lumia névre fognak hallgatni. A sajtóeseményen két új típust is bemutattak: az egyik a Lumia 710, amelynek alakja a cég régi okostelefonjait idézi, a másik pedig a frissen megjelent, MeeGo-t futtató N9-esre hasonlító Lumia 800-as.

Forrás: Nokia
Mindenben az N9-esre hasonlít a Lumia 800

A Windows Phone 7-es készülékekben a Nokiától szokatlanul erős processzor dolgozik. A csúcstelefonnak szánt Lumia 800-as szíve egy 1,4 gigahertzes mag. A felhasználó 16 gigabájtnyi memóriával gazdálkodhat, erre mentheti fotóit és zenéit. Az okosmobilnak a kamerája is exkluzív darab, a fényerős, sötétben is jól teljesítő lencséket a Carl Zeiss gyártotta, alattuk pedig egy nagy, nyolc megapixeles érzékelő található. A jelzőkkel nem fukarkodó Stephen Elop szerint a Lumia 800 az első valódi, jó dizájnnal rendelkező és az internetes szolgáltatásokra nagyban építő Windows-telefon.

A Lumia 710 és nagyobb testvére között nincs sok különbség. Ugyanolyan processzort tartalmaz, ugyaz az operációs rendszer fut rajta. A kamerájában azonban gyengébb a 710-es, amelybe csak egy öt megapixeles érzékelő jutott. Valamint a felhasználó kevesebb, csupán nyolc gigabájtnyi tárhellyel gazdálkodhat, haa megfizethetőbb windowsos Nokiát választotta.

A telefonokat először az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Hollandiában dobják piacra. Ezekben az országokban már novemberben meg lehet venni az új Nokiákat. A karácsonyi szezonra még néhány országban elérhetővé válnak a készülékek, a világ nagyobbik részén - köztük hazánkban is - azonban csak 2012-ben kerülnek a boltok polcaira a Lumia mobilok. A Lumia 800-as csúcsmodell 420 euróba fog kerülni, a Lumia 710-esért 270 eurót kell majd kifizetni.

Saját képükre szabták a Windowst

A készülék által kínált szolgáltatásokért a Windows Phone 7 legújabb, Mango kódnevű verziója felelős. A felülete gyönyörű, a legújabb fotókat, Facebook-állapotfrissítéseket mutató csempe alakú ikonokat kedvére rendezheti át a felhasználó. A szoftver ráadásul gondoskodik arról, hogy a különböző forrásból (például több közösségi oldalról) származó információk egy felületen jelenjenek meg. Néhány ponton azért a Nokia lecserélte a gyári programokat. Az egyszerű Bing Maps helyett a Nokia Drive nevű, utcaszintű navigációra képes ingyenes szoftvert találják készülékükön a vásárlók. A szoftver mindent tud, amit egy autós navigációtól el lehet várni, elmondja, hol kell befordulni, képes útvonalat tervezni és újratervezni, ha eltévedtünk. És, ami a legfontosabb, le lehet rá tölteni új térképeket, így akár roaming közben is használható, nem kell rettegni a hónap végi mobilszámlától.

Forrás: Nokia
Megfizethető okostelefonnak szánják a Lumia 710-et

A másik, csak Nokia készülékeken megtalálható különlegesség az ingyen használható Mix Radio. A zenés szolgáltatás használatához nem kell regisztrálni, nem kell fizetni, csupán egy windowsos Nokiát kell vásárolni. A mixeket egy hosszú tapintással le is lehet tölteni, így a kínálat változásával is megmaradnak a telefonon. Végül pedig csak a finn gyártó készülékén jelenik meg a speciális ESPN sportcsatorna csempéje, amelyen a legfrissebb eredmények mellett a kedvenc csapataink statisztikáiban is elmélyedhetünk.

Több mint fél éve döntöttek a Microsoft mellett

A finn mobilgyártó és az amerikai szoftvercég az idén februárban jelentette be, hogy stratégiai partnerségre lép. A Nokia vállalta, hogy okostelefonjain a Windows Phone 7 operációs rendszert fogja használni az ósdivá váló Symbian és a saját fejlesztésű, ám lassan elkészülő MeeGo helyett. Az AP hírügynökség értesülései szerint a Nokia több milliárd dollárt kap a Microsoft szoftverjének használatáért. Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója szerint korábban a Google is megkörnyékezte hasonló ajánlattal a céget.

Forrás: Nokia
A cég tinimobiljai a régi operációs rendszert futtatják még

A Microsoft ajánlata jókor érte el a Nokiát. A cég ugyan a világ vezető mobilgyártója, és elképesztő mennyiségű, több mint 200 millió symbianos készüléket adott már el, ám népszerűsége csökkenőben volt. Az Apple okostelefonjai és a Google Androidját futtató készülékek mellett a Nokia okosmobilok már nem voltak annyira vonzók a vásárlók számára, a cég eladásai pedig még azokon a piacokon is csökkenni kezdtek, amelyeket hagyományosan uralt. Kiszivárgott helyzetértékelésében Stephen Elop azt írta a cég dolgozóinak: "Az első iPhone 2007-ben jelent meg, és nekünk még mindig nincs olyan termékünk, amely felhasználói élményben megközelítené. Az Android csak két éve jelent meg, és ezen a héten átvette a vezetést előttünk az okostelefon-piacon." Ennek fényében jó lépésnek tűnt a függetlenség feladásával járó partnerségi szerződés megkötése.

A tinimobilokban él tovább a régi Nokia

A fejlődő piacok meghódítására négy készüléket dob piacra a cég, ezek képezik új, Asha nevű termékvonalát. A telefonoknak csak típusszámaik vannak (200, 201, 300 és 303) nevek kiötlésével nem fáradtak a Nokia kreatívjai. A telefonok az Opera Minihez hasonló megoldással csatlakoznak az internethez, minden adatot tömörítve kapnak a Nokia szervereitől, így a felhasználóknak nem kell csillagászati összegekről szóló mobilnet-számláktól tartaniuk.

Az Asha telefonokat a fiataloknak készítette a Nokia. Megfizethetőnek kell lenniük, rendelkezniük kell a fiatalok által vágyott technológiákkal, félúton kell lenniük az olcsó hagyományos telefon és a mindentudó okostelefon között. Az Asha készülékek között lesz teljes billentyűzettel rendelkező, ami chatelésre való, de lesz érintőkijelzős is, amin jó játszani és facebookozni. A négy tinitelefon egy-egy lényeges funkcióban különbözik egymástól: a 200-as két SIM-kártyát tud fogadni és 32 gigabájtig bővíthető memóriakártyával, a 303-as futtatja az Angry Birds-öt is. Fontosabb viszont a közös jellemzőjük, mindegyik a Nokia régi, S40 nevű operációs rendszerét használja.