WikiLeaks aktivista levelei között kutakodott az amerikai kormány

Vágólapra másolva!
A WikiLeaks egyik önkéntes munkatársának elektronikus levelezésében kutakodott az amerikai kormány - állította a The Wall Street Journal (WSJ) amerikai napilap vasárnap.
Vágólapra másolva!

A hatóságok egy titkos bírósági végzés birtokában arra utasították a Google-t, valamint egy kisebb internetes szolgáltatót, hogy adjon át bizonyos információkat a 28 éves Jacob Appelbaum e-mail fiókjával kapcsolatban. A WSJ a megfelelő dokumentumokra hivatkozva elmondta, hogy a Sonic internetszolgáltató bíróságon tiltakozott a döntés ellen, de veszített, és végül ki kellett adnia a kért információkat. Ezek arra vonatkoztak, hogy kivel levelezett az utóbbi két évben Appelbaum, ám a levelek tartalmát nem érintették.

A WikiLeaks az utóbbi időben több olyan dokumentumot hozott nyilvánosságra, amely érzékenyen érintette Washingtont. 2010 áprilisában egy videóval kavart nagy port, amelyen egy amerikai helikopter volt látható, ahogy civileket gyilkol halomra Bagdad utcáin. Később a honlap az afganisztáni és az iraki háborúról közölt bizalmas adatokat, majd amerikai diplomáciai táviratokat ismertetett. Applebaum emellett az úgynevezett Tor Project miatt vált ismertté, amely ingyenes eszközt bocsát az internetezők rendelkezésére online anonimitásuk megőrzéséhez.

Az oknyomozó honlap alapítója, Julian Assange ellen eljárást indítottak szexuális zaklatás miatt. Assange tagadja a vádakat, és szerinte a per ellenlábasainak kísérlete az elhallgattatására. Az aktivista jelenleg egy angol barátja birtokán várja, hogy elrendelik-e kiadatását Svédországnak.