Quake-et is futtat a napelemes processzor

Vágólapra másolva!
Mindössze egyetlen kis napelemre van szükség az Intel apró, kísérleti processzorának működtetéséhez, amely operációs rendszert, de még a Quake játékot is képes futtatni. Bár a technológia még csak prototípusként létezik, jelentős áttörést hozhat az információtechnológiában.
Vágólapra másolva!

A bélyeg méretű, Claremont kódnevet viselő lapka lelkét a cég régi Pentium chipjének magja képezi, teljesítménye pedig alkalmassá teszi arra is, hogy Windowst futtasson. A prototípusként létező processzort azt teszi különlegessé, hogy energiaigénye töredéke a jelenleg akár mobiltelefonokban vagy laptopokban alkalmazott, energiatakarékos lapkákénak is.

Eddig csak számológéphez volt elég a napelem

Ennek köszönhetően akár egy miniatűr napkollektor is képes kiszolgálni energiaigényét. Ez korábban legfeljebb olyan primitív elektronikai eszközök, mint egy zsebszámológép esetében volt lehetséges. A rendkívül alacsony fogyasztású lapka sebességben nem vetekedhet a mai modern típusokkal, és mivel alapját a régi Pentium lapkák technológiája képezi, még kifejlesztőinek is az eBay-en kellett felkutatniuk egy kellően régi alaplapot, amely kompatibilis ezzel - írja a USA Today.

Forrás: Intel

Míg egy tipikus számítógépes végrehajtó egység 1 voltos feszültségen működik, a Claremont csupán 400-500 millivoltot használ, ami megközelíti azt a minimális küszöbfeszültséget, amelyen a processzorokat felépítő tranzisztorok egyáltalán működni képesek. Ha a fejlesztőknek sikerül napelemről működtethető számítógépeket előállítaniuk, az nagyon komoly áttörést hozhat a számítástechnikában, jelentős lökést adhat az "always-on", vagyis folyamatos üzemben működő eszközöknek.

Még a Quake is fut rajta

Justin Rattner, az Intel műszaki vezetője a Claremont lapka prototípusának bemutatóján egy olyan demonstrációt is tartott, amelyen a napelemről hajtott lapka képes volt futtatni a Quake című régi, de háromdimenziós grafikájú játékot. Ugyanakkor az Intel jelenleg csak azt tudta megvalósítani, hogy maga a végrehajtó egység, a processzor működjön napelemről, a rendszer többi komponense, például a memória vagy a háttértár hagyományos, hálózati áramról.

Forrás: Intel

Az Intel folyamatban lévő fejlesztéseinek eredményeiként arra számít, hogy a következő tíz évben képes lesz a számítógépek fogyasztását a jelenlegi típusok háromszázadára csökkenteni.

Ennek révén a számítógépek üzemeltetése környezetbarátabbá válhat, az akkumulátoros üzemidő a jelenlegi öt-tízszeresére is nőhet, emellett lehetséges lesz hatalmas teljesítményre képes lapkákkal felszerelni akár okostelefonokat is.