Percenként kétszáz forintba kerül a műholdas wifi

Vágólapra másolva!
A műholdas telefonálás mellett mától wifit is kínál a mobilszolgáltatók által le nem fedett területeken szolgáltató Iridium Communications. A műholdas wifihez drága berendezés kell, óriási a percdíja, de az óceán vagy a sivatag közepén is működik.
Vágólapra másolva!

Wifis szolgáltatásba kezd a tíz éve alapított Iridium Communications nevű, műholdas kommunikációval foglalkozó cég. Az Iridium kezdetben a világ minden pontján használható, műholdas kapcsolatot használó telefonokat forgalmazott. A cég a kilencvenes évek során felbocsátott műholdakat használja. Hatvanhat eszközből álló flottája a föld nagy részét lefedi.

A cég 2006 óta árul modemeket is, amelyeken 28,8 kilobit per másodperces sávszélességgel lehet netezni, eddig azonban csak a kábeles megoldásokat támogatta a rendszerük. Az óceán közepén is működő wifihez egy ezer dollárba kerülő műholdas telefonra és a hozzá csatlakoztatható kétszáz dolláros wifis dobozra van szükség. A betárcsázós net sebességét hozó kapcsolat percenként körülbelül kétszáz forintba kerül.

A wifis doboz segítségével azokat a kütyüket is netre kapcsolhatják a világ távoli pontjait járó utazók és kutatók, amelyek már nem rendelkeznek hagyományos, drótos internetcsatolóval. A netezés ugyan lassú lesz, az Iridium által biztosított sávszélesség főleg levelezésre használható, ám legalább a kutatók kedvenc okostelefonján vagy táblagépén történik az asztali PC helyett. A cég kommunikációs megoldásait változatos szervezetek használják: a sarkkutatók, az óceánjáró hajók legénysége mellett az Egyesült Államok védelmi minisztériuma is Iridium-ügyfél.