Orvosoknak ad tanácsot az IBM szuperszámítógépe

Vágólapra másolva!
Munkára fogja az IBM a Watson nevű kvízgyőztes szuperszámítógépét és a rajta futó, a beszédet is értő szakértői programot. A gép Amerika legnagyobb egészségbiztosítójának fog segíteni kiválasztani a megfelelő kezelési módokat.
Vágólapra másolva!

Egyszerű dolga volt Watsonnak, amikor Amerika két legjobb kvízjátékosát kellett legyőznie. A rendszer most a WellPoint Inc.-nél, az Egyesült Államok egyik legnagyobb egészségbiztosítási cégénél áll munkába. A 34,2 millió taggal rendelkező pénztárban a betegek korábbi kórtörténete alapján és a belé táplált orvostudományi adatbázis alapján fog kezelési és gyógyszerválasztási tanácsokat adni. "Ez a felhasználás tökéletesen passzol abba a képbe, amit Watson felhasználásáról alkottunk" - mondta Manoj Saxena, a beszéddel vezérelhető szuperszámítógép marketingjéért felelős menedzser.

A WellPoint három adatbázis összekötését és közös használatát várja a Watsontól. A gépnek egyszerre kell figyelembe vennie a betegről rendelkezésre álló orvosi adatokat, a biztosító kezelésekről és gyógyszerekről szóló adatbázisát, valamint az orvosi irodalomból és szakcikkekből álló bőséges gyűjteményt. Az IBM szerint Watson pillanatok alatt tud választ adni a három forrás átvizsgálásával. A válasz pedig nem egy kezelési javaslat lesz, hanem egy lista a Watson által jónak tartott módszerekkel és a róluk szóló szakirodalommal.

Forrás: AFP/Ben Hider
A Jeopardy! kvíz megnyerése csak az első állomás volt Watson karrierjében

"Képzeljék el, hogy három másodperc alatt átnézhetik az összes információt, hogy minden adat naprakész, tudományos formában van tárolva, úgy, hogy figyelembe vegye a beteg szükségleteit, és mindez akkor áll rendelkezésükre, amikor a beteggel foglalkoznak" - mondta dr. Sam Nussbaum, a WellPoint főorvosa. Az egészségbiztosítónál működő szuperszámítógéphez nem építenek látványos interfészt, bármelyik számítógépről vagy táblagépről hozzá lehet majd férni.

A Watsonra épülő virtuális doktor tesztje a jövő évben kezdődik meg több rákosztályon, egyetemi kórházban és onkológiai központban. A rendszer végleges üzembe helyezésének idejét azonban még nem lehet tudni.