Októberben érkezhet a Google új mobilszoftvere

Vágólapra másolva!
Legkésőbb októberben vagy novemberben megjelenik a Google rég várt mobiltelefonos szoftvere, az Android 4.0. Ez a szoftver már okostelefonokon és táblagépeken egyaránt használható lesz, megjelenésével a társaság azonos programjai futhatnak majd mindkét eszköztípuson.
Vágólapra másolva!

Erről Eric Schmidt, a Google igazgatótanácsának elnöke beszélt egy amerikai konferencián. Az Android 4.0 a vállalaton belül az Ice Cream Sandwich (jégkrémszendvics) kódnevet viseli, amely arra utal, hogy a szoftver univerzálisan használható lesz okostelefonokon és a nagyobb képernyővel szerelt táblagépeken is. Ez utóbbiakra jelenleg az Android 3.0 vagy újabb verzióját szánja, míg a telefonok többségén a 2.3-as (vagy korábbi) kiadás fut. Egyes táblagépeket is az Android okostelefonokra szánt változatával adnak ki a gyártók, de ezek nem képes kiaknázni azok minden lehetőségét: tableten és telefonon is a megfelelően használható grafikus felületet biztosítani.

Bár a Google hivatalosan még nem fedte fel, hogy az Android 4.0 pontosan milyen újdonságokat kínál majd, a pletykák szerint arcfelismerés, új értesítő felület és egy külön multitasking ikon kerülhet bele, amellyel a megnyitott programok között lehet majd könnyen váltogatni. Az univerzális szoftverrel a keresőcég elkezdheti megszüntetni az androidos készülékek piacának fragmentálódását, amit az okoz, hogy bizonyos mobilokra csak régi, gyérebb tudású verziók érhetőek el, az új kiadású Androidok nem. Ugyancsak nem megerősített információk szerint a Google az új operációs rendszer premierjével egyidőben dobja majd piacra új, saját márkanevét viselő, Nexus Prime vagy Nexus 4G típusjelzésű csúcsmobilját, ami az iPhone 5 egyik jelentős riválisa lesz.