Másfél napig világíthatnánk egy évnyi Google-ozásból

Vágólapra másolva!
A Google szerint a szolgáltatásainak működtetéséhez használt számítógépek annyi energiát fogyasztanak mint kétszázezer háztartás, a vállalat energiaigénye egy átlagos atomerőmű kapacitásának negyedét emésztené fel. Egy átlagos felhasználó havi online tevékenysége nagyjából annyi elektromos energiát igényel, amellyel egy órán át lehetne működtetni egy izzót. Ez éves szinten már másfél napnyi világítást jelent.
Vágólapra másolva!

A keresőcég a napokban indította el új oldalát, amelyen szolgáltatásainak energiaigényeiről, károsanyag-kibocsátásának mértékéről és környezetvédelmi stratégiájáról ad tájékoztatást. Korábban ezeket az adatokat a Google nem hozta nyilvánosságra, elemzők szerint azért, mert saját fogyasztási értékei sem voltak túl jók, másrészt nem akarta, hogy riválisai lemásolják megoldásait - a keresőcég ugyanis teljes egészében saját maga alakítja ki szerverparkjait, és maga tervezi az azokban működő szervereket is. Mostanra azonban már elhúzott a konkurencia mellett a társaság, ezért megoszthatja energiafogyasztási adatait a nyilvánossággal.

A "The Big Picture"-ön publikált statisztikák szerint egyetlen felhasználó kiszolgálása havi szinten annyi energiát igényel, amellyel három órán át lehetne működtetni egy hatvan wattos izzót, egy teljes évben tehát nagyjából annyi energiát "guglizunk" el, amellyel másfél napig folyamatosan lehetne világítani mondjuk a vécében.

Egy negyed atomerőművet igényel a Google

A Google teljes informatikai hátterének működtetése már tetemes energiát igényel: a szerverek és más berendezések és irodáinak áramigénye - közel 260 millió watt - akkora, mint egy kétszázezer háztartással rendelkező nagyvárosé. Ennek működtetése nagyjából egy atomerőmű kapacitásának negyedét igényli, de ezzel az infrastruktúrával az egész világot ki tudja szolgálni a keresőcég.

A vállalat egy külső cég által készített statisztikára hivatkozva azt állítja, hogy adatközpont-hálózata a világ összes szerverparkjának energiafogyasztásának csupán 1 százalékáért felelős. Ugyanakkor a cég működése világszinten is érzékelhető mértékű: a globális villamos energia 1,3 százalékát ez a társaság használja fel.

A YouTube zöldebb a DVD-nél

Bár azt a Google is beismeri, hogy a cég által felhasznált energia nagyon komoly mennyiségű, a vállalat szerint szolgáltatásaival az emberek rengeteg energiát megtakaríthatnak: például online utánanézhetnek információknak ahelyett, hogy valahova autóval elmennének. A Google globális szén-dioxid kibocsátása tavaly 1,5 millió tonna körül lehetett, jelenleg a cég által használt áram 25 százaléka származott zöld forrásból, az idén ezt az értéket 30 százalékra tervezi növelni.

A károsanyag-kibocsátással kapcsolatban a keresőcég hangsúlyozta, hogy a YouTube videomegosztó 3 napnyi folyamatos használata nagyjából három kilogrammnyi szén-dioxid kibocsátást generál, amely nagyjából megfelel egy hagyományos, de csak néhány órás műsoridejű DVD legyártásának.