Az új Windowst már tapogatni fogjuk

Windows 8, Microsoft
Vágólapra másolva!
Kedd este a Microsoft felfedte, hogy mit fog tudni a cég új operációs rendszere, a laptopon és asztali PC-n kívül tableten is futtatható Windows 8. Ismerje meg az új Windows képességeit!
Vágólapra másolva!

Megtörte a csendet a Microsoft, és első alkalommal végre betekintést engedett a nagyközönség számára a Windows készülő következő generációs, nyolcas verziójába a cég kaliforniai fejlesztői konferenciáján, bár a vállalat még mindig nem árulta el, hogy a szoftver mikor fog megjelenni.

Tapizásra termett az új Windows

A következő laptopunkat, esetleg asztali számítógépünket is ugyanúgy fogjuk tapogatni, ahogyan az iPad vagy más táblaszámítógép esetén már megszoktuk. Legalábbis a Microsoft ezt szeretné, mivel a Windows 8-at már úgy tervezik, hogy az összes funkcióját leginkább az érintőképernyőt böködve fogják használni az emberek, miközben manapság még pont arra figyelnek, nehogy összemaszatolják laptopjuk LCD-jét.

Forrás: Microsoft

Ez a Metro nevű felület fogad majd a Windows 8 indításakor

Steven Sinofsky, a Windows-részleg vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Windows 8-at is lehet majd a szokásos módon, egérrel és billentyűzettel is használni. Ez leginkább a jelenlegi számítógépek tulajdonosai számára jó hír, mert ezek többsége még nem rendelkezik érintőképernyővel, de aki a jövőben sem akarja okostelefonjához hasonlóan számítógépe képernyőjét is folyamatosan tisztogatni, megmarad a lehetősége a megszokott használatra.

Régi gépen is elindul a régi programokkal

Az átállást jelentősen megkönnyíti majd az is, hogy a Microsoft szerint a Windows 8-on gond nélkül futtatható lesz minden olyan szoftver, amely a jelenlegi operációs rendszeren, a Windows 7-en elindult, nem kell tehát minden jól bevált szoftvert kidobni és újra cserélni majd a felhasználóknak.

Forrás: Microsoft
Ha zároljuk a PC-t, ilyen felületet látunk majd

Ez pedig azért fontos, mert a Windows 8 rendszerigénye egyáltalán nem lesz magasabb a Windows 7-énél, a bemutatón például egy Intel Atom processzorral és 1 gigabájt memóriával szerelt régi Lenovo netbookon is gond nélkül elindították a szoftver még bőven félkész változatát. Az új operációs rendszer futása során még a Windows 7-nél is kevesebb memóriát foglal le, több kapacitást hagyva meg a futó alkalmazásoknak.

Az eddigi Windowsokban megszokott Start menüt az új verzióban egy Metro nevű felület váltja fel, amely leginkább a cég okostelefonjainak nyitóképernyőire hasonlít. A csempeszerű felépítésű felületen nemcsak programok indítóikonjai, hanem például a beérkező levelek, Facebook-bejegyzések is olvashatóak. Radikális változáson esik át az Internet Explorer is: a Windows 8 beépített böngészőjére rá sem lehet ismerni, mivel felületét jelentős mértékben átdolgozták annak érdekében, hogy ujjal is lehessen kezelni.

A Windowsra is appok jönnek

Kis erőforrásigényű, teljes képernyőre szabott alkalmazások fejlesztését támogatja az új Windows felépítése. A fejlesztés annyira egyszerű lesz, hogy a színpadon demóként összeraknak egy HTML5 technológiát használó alkalmazást. Néhány sor Win 8-as kód hozzáadásával az alkalmazást be lehet kapcsolni a gépen levő szoftverek hálójába, onnantól pedig eléri a facebookos adatainkat, a twitteres ismerőseinket, és néhány kattintással tovább is küldhetjük az alkotásunkat Outlookkal.

Forrás: Microsoft
Még a fájlok böngészése is gyönyörű lesz

Az egyszerű fejlesztési mód valószínűleg központi része lesz a Windows 8-élménynek. Nem azért, mert ezáltal minden felhasználó programozó lesz. Viszont gyorsan juthatnak el a legújabb mémekre építő, legújabb szolgáltatásokhoz tartozó alkalmazások a Win 8-használókhoz. A programokat pedig nem az internetről kell majd levadászni, hanem a rendszer beépített szoftverboltjából, a Windows Store-ból tölthetjük majd le őket, ami elvileg arra is garanciát jelent majd, hogy az onnan beszerzett programok biztosan nem tartalmaznak vírusokat, és más módon sem tesznek kárt gépünkben - ellentétben a különböző ismeretlen forrásból származó társaikkal.

Biztonságos forrásból vehetünk rá szoftvereket

A Windows Store-ba a hagyományos windowsos alkalmazások is bekerülhetnek, a cég ugyanis nem kötelezi arra a fejlesztőket, hogy Win 8-as grafikai felületet használóra írják át meglévő programjaikat. Bár ennek megvannak az előnyei, komoly hátulütői is lehetnek: a Windows 8-at megvásárlók nyilván nem az elavult, XP-s megjelenést használó programokra vágynak.

Új biztonsági funkciók is kerülnek a Windows 8-ba: ezek egyikét a Microsoft demonstrálta is: egy fertőzött pendrive-ot dugtak egy táblagépbe, amelyet megpróbáltak elindítani, a rendszer azonban védelmi okból megtagadta a startot. Noha kérdéses, hogy a hackerek kedvenc célpontjának számító Microsoft rendszer védelmének feltörésére mennyi időre van szükség, az biztos, hogy az XP óta egyre biztonságosabb és egyre jobb védelemmel rendelkező Windowsok láttak napvilágot.

Ultrabook vagy tablet lesz a következő gépünk?

Mivel a rendszer táblagépeken is futni fog, ezért tucatnyi fajta szenzort is alapból tud majd kezelni a Windows 8: gyorsulásmérőt, magnetométert, giroszkópot, sőt az érintés nélküli kommunikáció új szabványának számító, a fesztiválokon való fizetésre is használható NFC-vel is boldogul.

A Windows 8 új számítógépe típust is hoz magával: az ultrabookot. A pódiumon bemutatott gépek annyira újak, hogy még meg sem lehet őket venni. Közös jellemzőjük, hogy borzasztóan gyorsak és rendkívül vékonyak. A legerősebben az Intel alacsony fogyasztású, négymagos processzora dolgozik. A bemutatott gépek ugyan nem a Microsoft hírnevét öregbítik, az viszont a cég javára szól, hogy végre a Windows ökoszisztémában is születnek olyan könnyű és erős gépek, mint az Apple Macbook Airje.

Forrás: Microsoft
Nincs a PC-n billentyűzet? A Windows 8-at ez sem zavarja - majd a képernyőn gépelünk

A BUILD konferencián részt vevő fejlesztők rögtön meg is ismerkedhetnek a Win 8-as tablettel. A Microsoft mindnyájukat megajándékozta egy Intel Core i5-ös processzorral felszerelt Samsung táblagéppel, amelyen már az új rendszer első próbaverziója fut. A hordozható gépek mellett a Windows 8 az Apple iMachez hasonló asztali all-in-one gépekkel megvásárolható lesz, amelyek közül egy 27 colos képernyővel szerelt modell akár az otthoni tévét is kiválthatja.

Tovább csökkentik a frusztráló funkciókat

Minden felhasználó kedvenc programja, a Feladatkezelő is megújul. A megfagyott alkalmazások kiölése mellett arra is jó lesz, hogy megállapítsuk, melyik programok eszik a legtöbb erőforrást. A Windows 8 alatt már nem kell attól félnünk, hogy valamelyik háttérben futó szoftver lelassítja a gépet: a kihasználatlan alkalmazások alvó módba kerülnek, amíg újra az előtérbe nem hívjuk őket. A tuningolási hajlandósággal rendelkező felhasználók a Windows Élményindex-számoló szoftver nagy testvérének fognak örülni az új Windowsban. Egy felületről indíthatunk majd rendszerteszteket, méréseket, és innen futtathatjuk a laptop vagy tablet akkuját ellenőrző segédprogramot is.

Javulni fog a többmonitoros üzemmód a Windows 8-ban a Microsoft ígérete szerint. A két megjelenítővel rendelkező felhasználók dönthetnek úgy, hogy az egyik kijelzőn az új Metro felületet, a másikon a hagyományos Windows külsőt tartják meg. Az egyik monitoron "megkezdett" háttérképek a másikon fognak befejeződni, és végre megjelenik mindkét kijelzőn a rendszer tálcája is, így nem kell majd métereket húzogatni az egérkurzort az egyik monitor végéből a másikba ahhoz, hogy elindítsunk egy programot.

Nem a Windows része, de szorosan össze van fonódva az alaprendszerrel a Microsoft Live alkalmazáscsomagja. Az új integrációs megoldásoknak köszönhetően pedig telepítés után teljesen beépülnek ezek a szoftverek a Win 8-ba. A levelezőből, naptárból, közösségi oldalakkal beszélő címjegyzékből, és a legváltozatosabb képmegosztókat használó képkezelőből álló csomag következő verziója természetesen már a Metro stílusában készül. Háttértárul a Microsoft Skydrive nevű számítási felhő alapú megoldását alkalmazzák, de természetesen a gépek merevlemezére is lementenek mindent. Az online tárhelyre főleg azért van szükség, hogy az összes windowsos gépünkön ugyanazokat az adatokat, beállításokat érhessük el anélkül, hogy manuálisan kellene átköltöztetni őket.

Ezen áll vagy bukik a Microsoft sorsa

Bár a Windows 7 óriási sikernek számít, már hazánkban is ez a második leggyakoribb operációs rendszer az XP után, a Microsoft nem ülhet a babérjain. A cégnek nincs olyan szoftvere, amelyet a táblagépek jellegzetességeinek figyelembevételével terveztek. A Windows 7 ugyan kezeli az érintőképernyőket, de messze elmarad kényelemben az iPad-en futó iOS vagy az alternatív táblagépeken futó Honeycomb kódnevű Android-verzió mögött. Az emberek pedig egyszerű médiafogyasztásra, otthoni internetezésre kitalált táblagépeket szeretnének a laptop és az asztali PC helyett, ez a Microsoft lépéskényszerének oka.

Forrás: Microsoft
Felismeri? Ez az új Internet Explorer, tapogatásra optimalizálva

Annak ellenére, hogy egy tablet még nem képes száz százalékosan kiváltani egy PC-t, a Gartner amerikai piacelemző cég szerint a hagyományos számítógépek piaca a korábbinál jóval kisebb mértékben, kevesebb mint 4 százalékkal fog bővülni, a társaság szerint a szokásosan erős, iskolakezdés előtti időszak számítógép-eladásai is gyatrák voltak az idén. Bár a vállalatok millióinál minden bizonnyal sok évig még a Windowst, Office-t és a cég egyéb termékeit használják majd, ha az otthoni felhasználók zöme a rivális Apple vagy a Google szoftvereit használó eszközökre váltana át, azt még a redmondi szoftveróriás is megérezné.

A Microsoft legutóbbi operációs rendszere, a Windows 7 kedvező fogadtatásban részesült, azonban a vállalat képtelen volt megvetni lábát az asztali és laptop PC-ktől eltérő eszközök, az okostelefonok és a tabletek piacán. Bár tavaly a cég kiadta új mobiltelefonos szoftverét, a Windows Phone 7-et, csak a vásárlók töredéke választja az ezt használó készülékeket annak ellenére, hogy a szoftver az informatikai sajtó részéről pozitív kritikákat kapott. Annak ellenére, hogy az Apple iPadje már két éve kapható, táblagépekhez a Microsoft még mindig nem kínál operációs rendszert: ezekre ugyanis az univerzális, laptopra és tabletre is telepíthető Windows 8-at szánja a cég.

Még készül néhány tesztverzió

Arról, hogy a Windows 8 mikor jelenik meg, még nem szolgált információkkal a Microsoft. Sinofsky csupán annyit mondott el, hogy a napokban egy pre-béta változat lesz elérhető, ezt követően egy fejlettebb, béta verzió is elkészül majd, amelyet szélesebb körben is terjeszteni fognak, majd egy ún. release candidate változat készül a Win 8-ból. Ez utóbbi kiadás lesz csaknem azonos a végleges változattal, amely az operációs rendszer fejlesztésének legutolsó állomása.