Bagóért megépíthető a Pixar mozgolódó lámpája

Vágólapra másolva!
Tizenpárezer forintból legyártható a Pixar nézelődő, személyiséggel rendelkező lámpája. A játéktervező-versenyre készült SM-1-es lámpa mindent tud, amit az animációs stúdió logója, sőt még az emberi hangra is figyel.
Vágólapra másolva!

A hangraforgó lámpához egy egyszerű, háromezer forintos, ikeás asztali lámpa, egy körülbelül hatezer forintba kerülő Arduino-mikrokontroller, néhány szenzor, kábel és két motor szükséges. A teljes eszköz ára nem több húszezer forintnál, a megépítéséhez azonban biztos kéz és egy jó forrasztópáka is szükséges.

Örök harc együtt élni a morcos lámpával

A lámpát készítő csapat személyiséggel is felruházta a világítótestet. Az eszköz igazi morcos, öreguras hangulattal rendelkezik: morog, ha felkapcsolják, gubbaszt, ha nem használják, és akkor is zsörtölődik, ha mozgást érzékel maga körül. Komoly feladat tehát munkára fogni a lámpát. A legegyszerűbb talán, ha azzal kezdik a Pixar-logót megépítők, hogy átprogramozzák egy kicsit magamutogatóbbra és kedvesebbre a fényforrást.

A Pixar lámpája nem először keltette fel a hackerek érdeklődését. A Kitchen Budapest médialabor Mlamp néven építette meg a saját verzióját a lámpából 2007-ben, ám a projektből nem lett termék, és mára már a labor honlapján sem lehet megtalálni a készítési leírást.