A laptopokon kevesebb lopott szoftver van

Vágólapra másolva!
Világszerte csaknem minden második számítógépen illegális szoftvert használnak, a legkevesebb illegális program a laptopokon található. Magyarországon ennél jobb a helyzet, bár az utóbbi két évben nem csökkent, igaz, nem is nőtt tovább a lopott szoftverek száma - derül ki a kalózszoftverek ellen fellépő Business Software Alliance (BSA)  tanulmányából.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 2010-ben a szoftverek 41 százaléka nem volt jogtiszta, ami azt jelenti, hogy hazánk az előző évhez képest nem ért el javulást ezen a téren. 2008-ig a BSA statisztikái szerint a személyi számítógépeken használt szoftverek 42 százaléka volt illegális itthon.

Ugyanakkor emelkedett a lopott szoftverek értéke, amely tavaly Magyarországon 131 millió dollár, vagyis mintegy 25 és fél milliárd forint volt a korábbi év 113 millió dollárjához képest. Értékét tekintve a francia, német, olasz és brit piacokon esnek el a legtöbb bevételtől a szoftvergyártók az EU-n belül a szoftverkalózok miatt. Globális átlagban a személyi számítógépek 47 százalékán található valamilyen nem legálisan megvásárolt alkalmazás.

A laptopokon van a legkevesebb kalózszoftver

A kalózkodás aránya a fejlődő országokban a legnagyobb, ezekben a térségekben általános gyakorlat, hogy a vállalatok egyetlen példányban vesznek meg egy legális szoftvert, melyet aztán számos PC-re telepítenek.

A BSA tapasztalatai szerint a noteszgépeken található a legkevesebb lopott szotver, ezeket a gépeket ugyanis nagyobb arányban értékesítik a gyártók operációs rendszerrel együtt. Ráadásul az asztali PC-vel eltérően laptopokból nem lehet megvásárolni az adott üzletben alkatrészekből összeszerelt konfigurációkat, amelyekre előszeretettel telepítenek jogsértő programokat.

Grúziában szinte minden szoftver lopott

Az Európai Unió tagországaiban a lopott szoftverek aránya átlagosan 35 százalék volt. A világon a legtöbb illegális programot Grúziában használják, ahol csupán a szoftverek 7 százaléka legális, de a többi korábbi szovjet állam is hasonlóan rossz mutatókkal rendelkezik, Oroszországban is 65 százalékos a kalózprogramok aránya - derül ki a BSA tanulmányából.

Forrás: BSA
Forrás: BSA

A lopott szoftverek aránya régiók szerint

A BSA vezetője, Robert Holleyman azt tartja a legaggasztóbbnak, hogy a világ jelenlegi legnagyobb számítógép-felvevő piacának tartott Kínában a kalózszoftverek használata még mindig kiugróan magas, és más régióknál nagyságrendekkel nagyobb kárt okoz a szoftvergyártóknak. A legkevesebb illegális programot (20 százalék) az Egyesült Államokban, Japánban és Luxemburgban használják a PC-ken.