Szélsőséges internetes tartalmakat kereső rendszer készül Oroszországban

Vágólapra másolva!
Oroszországban mintegy 7500 szélsőséges honlap működik. A távközlési miniszterhelyettes most bejelentette, hogy megkezdték egy olyan program kifejlesztését, amely képes szélsőséges internetes tartalmakat keresni.
Vágólapra másolva!

A szélsőséges internetes tartalmakat kereső program kifejlesztésén dolgoznak Oroszországban a Szövetségi Távközlési Felügyelet megbízásából - jelentette be Oleg Duhovnyickij távközlési miniszterhelyettes. Duhovnyickij az üzembe helyezés időpontjáról még nem tudott beszélni, de hangsúlyozta, hogy szükség van ilyen programra. Hasonló rendszer működik már a gyermekpornó keresésére.

Duhovnyickij hangsúlyozta, hogy a program nem sértheti a műsorsugárzók, a szolgáltatók, a kiadók, a felhasználók és az egyéb érintettek jogos érdekeit, ezért az üzembe helyezése előtt megfelelő jogi szakértői vizsgálatnak vetik alá. Duhovnyickij hangsúlyozta, az orosz alkotmány 29. cikkelye kimondja, hogy Oroszországban nincs és nem lesz cenzúra, tehát a szélsőségességet és nem a sajtószabadságot veszik célba.

Rasid Nurgalijev belügyminiszter közölte, hogy a jelenlegi adatok szerint Oroszországban mintegy 7500 szélsőséges honlap működik. Nurgalijev a szélsőségesség elleni fellépéssel foglalkozó, főhatóságok közötti bizottság ülésén elmondta: összefüggő intézkedésekre van szükség, hogy lehetővé váljon a fellépés az ilyen honlapok ellen. A sajtótörvény módosítása értelmében az internetes honlapokat bizonyos esetekben már a sajtó részének lehet tekinteni. A belügyminiszter szerint a sajtó is hozzájárulhat a szélsőségesség megelőzéséhez, és felléphet ellene.

Egy vidéki helyi televíziónál teljesen betiltották a szélsőjobb bármiféle említését, beleértve a bírósági tárgyalásaikról szóló híradó-beszámolókat is.