Száz kilométeres lefedettsége lesz az új wifinek

wran 802.22
Vágólapra másolva!
Akár teljes megyéket le lehet majd fedni egyetlen elérési ponttal az új, 802.22-es jelzésű wifitechnológiával, amelynek technikai paramétereit a héten rögzítette az elektronikai szabványokat felügyelő szervezet. A WRAN nevű új vezeték nélküli technológiát nem otthoni használatra, hanem ritkán lakott régiók internettel való lefedésére szánják.
Vágólapra másolva!

A különböző elektronikai szabványokat kidolgozó és azokat felügyelő szervezet, az IEEE a héten publikálta a 802.22-es jelzésű, új, vezeték nélküli technológia specifikációját. Ez a vezeték nélküli megoldás nem otthoni, hanem regionális vezeték nélküli hálózatok, ún. WRAN-ok (Wireless Regional Area Network) létesítésére lesz alkalmas, amelyekre különösen fejlődő országokban lehet szükség.

A szabványban rögzített műszaki paraméterek alapján egyetlen WRAN-bázisállomás mintegy száz kilométer sugarú körben lévő területet képes lefedni vezeték nélküli internettel. Ez azt jelenti, hogy ha Budapesten üzemelne egy ilyen berendezés, akkor arra Veszprémből, Kecskemétről, Szolnokról, Gyöngyösről, Salgótarjánból és Szlovákia déli részeiről is lehetne csatlakozni.

Forrás: [origo]
Ha a fővárosban működne, ekkora területet tudna lefedni egy 802.22-es hotspot

A technológia specifikációi alapján a 802.22 legfeljebb 22 megabit/s-os le- és feltöltési sebességet tud biztosítani, ami azt jelenti, hogy egy perc alatt 165 megabájt adatot lehet letölteni vele. Persze ez az érték csak a szabvány elméleti maximuma, a gyakorlatban biztosan alacsonyabb értékeket produkál majd a fejlesztés alatt álló technológia, de a gyéren lakott területek internettel való gazdaságos lefedésére így is alkalmas lesz. A vezeték nélküli szabvány olyan frekvenciasávot használ majd, amely nem zavarja az éteren keresztül továbbított tévéadásokat sem - írja a Wired amerikai technológiai magazin.

Magyarországon valószínűleg az LTE vagy 4G néven ismert új generációs mobiltechnológiát fogják használni a nagyvárosoktól távoli területek lefedésére. Az a 802.22-nél gyorsabb adatátviteli sebességet tud biztosítani, bár lefedettsége nem ilyen nagy, elég nagy területeket tud majd kiszolgálni egy-egy bázisállomás, de csak az analóg módon sugárzott tévécsatornák lekapcsolását követően.