A hajszálnál is vékonyabb az új nanoakkumulátor

Vágólapra másolva!
Az amerikai Rice University kutatói által kifejlesztett nanoakkumulátor többszázszor vékonyabb egy hajszálnál, egy mini ceruzaelemnél pedig hatvanezerszer kisebb.
Vágólapra másolva!

Míg egy emberi hajszál szélessége nagyjából nyolcvan-százezer nanométer, az új miniatűr akkumulátor csupán 150 nanométer szélességű. A CNet amerikai infromatikai magazin szerint a fejlesztés egy akkumulátor és egy szuperkondenzátor keveréke. Ez utóbbi olyan miniatűr eszköz, amely kis méretben képes nagy mennyiségű elektromos energiát tárolni.

A rendkívül kis akkumulátor nanoszálak ezreiből áll össze, amelyek egyik vége negatív, a másik pozitív elektródaként funkcionál. A CNet szerint az ilyen nanoakkumulátorok a jövőben implantátumok, biológiai szenzorok vagy mikroszkópikus méretű vezeték nélküli hálózatokat energiaforrásaként lesznek használhatóak, ezen kívül lehetővé teszik miniatűr számítógépek integrálását a legkülönbözőbb eszközökbe.

Ugyanakkor a nanoakkumulátorból még csak egy laboratóriumi prototípus létezik, amely húsz töltést követően tönkremegy, végleges változatának elkészítése még sok évet igénybe vehet.