Kifizette első millióit a hackereknek a Facebook

Vágólapra másolva!
Negyvenezer dollárnyi jutalmat osztogatott ki a biztonsági hibákat beküldő hackerek között a Facebook az elmúlt huszonegy napban. A legtöbb pénzt bezsebelő biztonsági szakértő hat hibával keresett hétezer dollárt.
Vágólapra másolva!

Három hete jelentette be a Facebook, hogy az ipar többi szereplőjéhez hasonlóan díjazni kezdi a biztonsági réseket felfedező hackereket. A legkomolyabb hibákért ötezer dollárt ad a közösségi oldal, a csekélyebb problémákért viszont ennek csak töredékét fizeti. A legtöbb pénzt - hétezer dollárt - az a biztonsági szakember kapta, aki hét súlyos hibával lepte meg a Facebook mérnökeit.

A hibavadászat első három hetéről nagyon pozitív hangvételű beszámolót közölt Joe Sullivan, a Facebook biztonsági főnöke. Elmondása szerint a cég programozóit meglepte, hogy mennyire nemzetközi a kiberbiztonsági szakértők mezőnye. Tizenhat országból érkeztek hibajelzések, köztük Törökországból és Lengyelországból is. A Facebook hibáinak befoltozásán - és a jutalom bezsebelésén - dolgozó csapat újfajta támadási módokat és hibás programrészleteket mutatott a programozóknak.

A legkisebb biztonsági résre is érdemes felhívni a Facebook figyelmét, mert a legkisebb kifizethető jutalom is ötszáz dolláros. Sullivan azt is megírta, hogy egy kutatónak már kifizették az ötezer dolláros maximális jutalmat is. A Facebook már korábban létrehozott egy hibajelentő oldalt, és megígérte a problémát, biztonsági rést feltáró felhasználóknak, hogy semmiképp nem indítanak jogi eljárást a jó szándékú hackerek ellen.