Elnémítja a celebeket a hackerek kütyüje

Vágólapra másolva!
Egy amerikai hacker megteremtette a tökéletes, nyugodt háttértévézés eszközét. Az "Elég lesz már" névre hallgató, otthon is összeszerelhető kütyü lehalkítja a tévét, ha olyan téma kerül szóba, amiből elegünk van, vagy olyan celebet kapnak mikrofonvégre, akiről hallani sem akarunk.
Vágólapra másolva!

A készülék tiltólistáját a felhasználó saját kezűleg állíthatja össze, igaz ehhez a kódban kell turkálni. Ha a kütyü olyan szót észlel, amit a felhasználó tiltólistára rakott, akkor lenémítja a tévét harminc másodpercre. Ha a fél perces időtartam alatt újra elhangzik valamelyik tiltot kifejezés, akkor a program lenullázza a számlálót. A tévé csak akkor kapja vissza a hangot, ha az utolsó harminc másodperces ciklus megszakítás nélkül végigment.

Forrás: [origo]
Csak barkácsverzió létezik a tévéhalkító kütyüből (képünk illusztráció)

A "Elég lesz már" a siketek és nagyothallók számára sugárzott feliratot elemzi. A hazánkban is kapható apró Arduino áramkörből és egy hozzá csatlakozó tévés áramkörből áll, amit a set-top-boxhoz lehet csatlakoztatni. A berendezésből egyelőre nincs készen megvásárolható verzió, viszont az alkatrészek 10-15 ezer forintból beszerezhetőek.

A kütyü kitalálója, Matt Richardson elsőnek Kim Kardashian esküvői terveit szűrte ki a hírek közül. A tévéhalkító eszközt bemutató Make Magazine cikk alatt azonban azt is megígérte, hogy a következő verziót felkészíti a Twitter trendek figyelésére is. A 2.0-s változat így már a közösségi médiából kikerülő híreket is tudja majd szűrni.