Temeti a PC-t az IBM technológusa

Vágólapra másolva!
A PC végnapjait éljük Mark Dean, az első személyi számítógép létrehozásában részt vevő IBM-mérnök szerint. A PC helyét nem egy másik berendezés veszi át, hanem a közösségi térben zajló innováció szorítja vissza.  
Vágólapra másolva!

A PC harmincadik születésnapja kapcsán írt hosszú blogbejegyzést az IBM első személyi számítógépének kiadásában is közreműködő mérnök, Mark Dean. Dean azt írja, nem számított arra, hogy a PC halálát is végignézheti, a közelmúltban azonban belépett a PC utáni korba. Mindennapos használatú számítógépét tabletre cserélte.

Forrás: IBM
Az IBM 5150 szolgált mintául a későbbi személyi számítógépekhez

Mark Dean nem csak az első PC fejlesztésében vett rész, a nyolcvanas években több gép tervezését vezette. Hozzá fűződik az ISA busz kidolgozása és a CGA színes adapter is. Véleménye azért érdekes, mert éveket töltött a PC-gyártást 2005-ben befejező cég kutatási részlegén. Dean nem tagadja, hogy a személyi számítógépeket még sok mindenre fogják használni a jövőben. A korszak végét az jelzi, hogy már nem a PC az innováció motorja. Az új találmányokat, technológiákat a számítógéphálózatok által egyszerűen létrehozható közösségek termelik.

A személyi számítógép születésnapjáról a Microsoft is megemlékezett. Frank Shaw, a cég kommunikációért felelős alelnöke azonban nem a PC utáni korszakról beszélt. Shaw szerint 2011-ben több mint 400 millió személyi számítógépet fognak piacra dobni a különböző gyártók, ezért az új kort PC plusz érának nevezte el. Az új kor jellemzője, hogy az asztali számítógép mellett megjelentek a játékkonzolok, okostelefonok és táblaszámítógépek, azaz a PC egy-egy felhasználási területhez idomított verziói.