Európai netezők adatait adta ki Amerikának a Google

Vágólapra másolva!
A Google beismerte, hogy európai felhasználók adatait továbbította amerikai hírszerző szervezeteknek - mivel a jelenleg hatályos törvények erre kötelezik a céget. Korábban a Microsoft is bevallotta, hogy hasonlóképpen járt el.
Vágólapra másolva!

Erről a Wirtschafts Woche című német hetilap cikke nyomán adott hírt a Softpedia című online technológiai híroldal. A lap híre szerint a Google egyik szóvivője a német lapnak úgy nyilatkozott, hogy az amerikai hatóságok a 2001 szeptemberi 11-ei terrorcselekményeket követően elfogadott "Patriot Act" elnevezésű törvény értelmében kötelezték a céget az adatok átadására.

Ez ugyanis előírja, hogy azoknak az amerikai cégeknek, amelyeknek külföldi leányvállalataik léteznek, szükség esetén át kell adni az ezek birtokában lévő adatokat is az amerikai hatóságoknak. Júniusban a Microsoft is beismerte, hogy Office 365 elnevezésű számítási felhőszolgáltatásának Európai Parlamentben dolgozó felhasználóiról hasonló módon adatokat adott át az amerikai kormánynak. Az Európai Unióban érvényes jogszabályok értelmében ez tilos - bár a cloud computing korában nehezen betartatható.

Ezért vizsgálódott a Street View szolgáltatás kapcsán Jóri András, a magyar adatvédelmi ombudsman is, mivel eredetileg a Google szolgáltatása esetében is külföldre továbbították volna az anonimizálatlan, azaz arcokat és rendszámokat is tartalmazó képi nyersanyagot. Később a cég és a biztos megállapodott a megfelelő adatkezelés módjáról, így a keresővállalat gyakorlatilag újból megkezdhetné a hazai utcák fotózását.