Átutalás és kártyatiltás is van az OTP új iPhone-alkalmazásában

OTP iPhone
Vágólapra másolva!
Az OTP Bank elkészült iPhone alkalmazásának második változatával, amely már nem csupán ATM-ek keresésére jó, hanem lakossági ügyfélként igazi banki műveleteket is végezhetünk vele. Az app nem tartalmaz minden funkciót, amit a webbankban elérhetnek az ügyfelek, de tudja a legfontosabbakat: lekérdezhetők a számlák adatai, lehet átutalásokat indítani, a bankkártyákat kezelni, és még autópálya-matricát is vásárolhatunk vele.
Vágólapra másolva!

Az OTP információi szerint ez az első hazai mobilbankos alkalmazás, amellyel aktív tranzakciókat (tehát például átutalást) is lehet végezni. Egyelőre csak iPhone-ra és iPadre készült el (az utóbbit optimalizálták a táblagép nagyobb képernyőjére), az androidos változat legkorábban jövőre várható. Ennek oka a bank tájékoztatása szerint az, hogy a készülékenként eltérő képfelbontásokhoz egyenként kell majd újratervezni a szoftver felületét.

Az új alkalmazásban, amely szerda óta érthető el az App Store-ban, a valutaváltó és a térképes ATM, bankfiók és PayPass elfogadóhely kereső (ami egyébként az aktuális tartózkodási helyből indul ki és az is megadható, gyalog vagy autóval mennénk a pénzünk után) az indítás után azonnal rendelkezésre áll, a banki funkciókhoz azonban meg kell adni a webbankban (OTP Direkt) használt belépési adatainkat (azonosító, jelszó, számlaszám). Ezzel sem lehet belépni, ha korábban nem igényeltük a SmartBank funckiót a webes felületen - amit viszont ott egyetlen gombnyomással megtehetünk, s ami után azonnal lekerül a belépési korlát az alkalmazásról.

Kényelem apróbb hibákkal

A nyitóképernyőn számláink felsorolása látható az egyenlegekkel, illetve a kiválasztott számla utolsó tíz tranzakciójával. A betűk kicsit aprók, illetve vétettek egy komoly használhatósági hibát is a felület tervezői: a kiválasztott számlával kapcsolatos műveletek menüjébe úgy juthatunk, hogy az alsó gombsor (Bankszámlák, Postaláda, Beállítások) itt már kiválasztottként jelölt Bankszámlák gombjára bökünk - ami olyan, mintha egy liftben a már világító emeletgombot kellene újra megnyomni az ajtók zárásához.

Forrás: [origo]
Ha az első képernyőn a bal alsó gombot nyomjuk, a másodikra jutunk.

Aki túljutott ezen a nehezítésen, nekiállhat bankolni - mégpedig a következő ügyekben. Lekérdezhetjük számláink részletes adatait (aminek egyetlen értelme, hogy itt láthatjuk az előjegyzett tranzakciókat is), a számlatörténetet, és ellenőrizhetjük a már lezajlott tranzakciókat. Ez utóbbi kettőt a webbankban már megszokott paraméterezési lehetőségekkel érhetjük el, ám egy érintős felületre tervezett interfészen keresztül, ami inkább díszes, semmint hasznos, legalábbis a telefonos verzióban - úgy tűnik, a kezelői felület egyes elemeit iPadre találták ki, s a jóval kisebb iPhone-képernyőre egyszerűen lekicsinyítették, ami így már a használhatatlanság határát súrolja. Semmi baj, hiszen hagyományos iOS kezelőszervekkel is megadhatók a paraméterek.

A Megtakarítások menüpontban lekérdezhetjük, feltörhetjük vagy visszavezethetjük lekötött betéteinket. A Bankkártyák esetében kártyánként módosítható a vásárlás és készpénzfelvétel napi limitje, illetve innen egy gombnyomással le is tiltható az elveszett bankkártya. A Vásárlás menüpontban autópálya-matricát vehetünk, illetve feltölthetjük kártyás mobilunkat.

Korlátok is vannak

Az Utalások egyelőre csak korlátozottan használható, de a kényelmetlenségért biztonságot kapunk cserébe. Lehet kártyák között pénzt mozgatni, illetve működik a belföldi forint átutalás is - de csak a webbankban megadott, előre rögzített űrlapok segítségével. Ez azt jelenti, hogy nem lehet teljesen ad-hoc utalást indítani, ám a rendszeres átutalásaink, vagy azok, amelyekre előre felkészülhetünk, mert csak az időpontot és az összeget nem tudjuk, de azt igen, hogy milyen számlaszámra kell majd küldeni a pénzt, működnek. Ezért cserébe viszont, a netbankkal ellentétben itt nincs mobil aláírás, azaz nem kell beírni az átutaláshoz az SMS-ben küldött azonosító kódot.

Az állandóan a képernyőn tartózkodó fejlécben egy legördülő menüben sorakoznak számláink (például a folyószámla, a megtakarítási és a devizaszámla), ezek között bármikor válthatunk, azaz nem kell kilépni a nyitólapra az átjárkáláshoz. Nincs ott viszont a fejléc fölött az iOS saját fejléce, amiből nem is az óra és az akku töltöttségi szintjét jelző ikon lenne a legfontosabb, hanem a térerő és az adatkapcsolat kijelzése - így ugyanis egy esetlegesen nem működő funkciónál nem tudjuk, a net hiánya vagy az OTP szolgáltatásának hibája okozza a problémát.

Forrás: [origo]
Belépés nélkül is elérhető funkciók

Az alkalmazás - habár vannak még benne apró, valószínűleg könnyen javítható hibák - gyors és némi edzés után logikusan használható, sőt a webbanknál sokkal kezesebb is, fürgébb is. A kezelői felület nem igazodik következetesen az iOS dizájn-elvárásaihoz, ettől kissé olyan érzése van az embernek, mintha egy iPhone-os alkalmazás méretarányos, ám kissé ügyetlenül megrajzolt makettjét használná, s egy-két kezelhetőséget érintő szarvashiba is rontja a felhasználói élményt, de ezekért kárpótol a hazánkban egyelőre egyedülálló funkcionalitás.