Táncoló robot lesz a karácsony slágere

keepon
Vágólapra másolva!
Autista gyerekeknek szánt terápiás eszközként kezdte a karrierjét a Keepon nevű táncoló robot, ám egy amerikai játékbolt szerint ez lehet a karácsony slágere. A robot ugyan úgy fest, mint két egymásra állított teniszlabda, ám jobban mozog, mint Shakira.
Vágólapra másolva!

Jóformán el sem kezdődtek az iskolakezdési akciók, az amerikai Toys "R" Us játékbolthálózat már az legújabb karácsonyi őrületen gondolkozik. Az Amerika-szerte több mint nyolcszáz üzlettel rendelkező kereskedő egyelőre egy olyan robot mellett tette le a voksát, amely két egymásra szögelt teniszlabdára hasonlít, és még el se tud sétálni vagy gurulni. A My Keepon nevű robotnak egyetlen különleges képessége van, minden zenére tud táncolni.

A BusinenessWeek szerint a Toys "R" US meg van győződve arról, hogy a táncoló robot be fogja venni a legtöbb ameraikai otthont karácsonyra. A My Keepon eredetileg autista gyermekeknek szánt terápiás eszköznek készült a Miyagi University-n. A robotot Hideki Kozima mesterséges intelligencia-kutató kezdte el építeni, és kezdetben 30 ezer dollárnyi szenzorra volt hozzá szükség.

Forrás: MakerBot
Tíz nap múlva indul hódító útjára a Keepon

Kozima terve az volt, hogy egy egyszerű visszajelzéseket küldő robotot épít azoknak a gyerekeknek, akiket az emberek közti kommunikáció nyomaszthat. Ha a gyermek megsimogatja a robotot, akkor az biccent a fejével, ha a beszélnek hozzá, akkor a hang felé fordul. A kutató számítása bevált, azt vették észre, hogy a gyermekek gyakrabban teremtenek szemkontaktust a robottal, mint az emberekkel. A terápiás robot valódi áttörésnek bizonyult.

A táncot azonban már nem Kozima tanította meg a Keeponnak, hanem egy lengyel-amerikai robotkutató, Dr. Marek Michalowski. A program első verziója még csak az alapmozgásokat tartalmazta, a Keepon bólogatott a gyors zenére, és elernyedt, ha lassú számot raktak be. 2007-re azonban már egészen jól mozgott a robot, így Michalowski csinált egy videót a művéről, amiből internetes szenzáció lett. A felvételt több mint 2,6 millióan nézték meg mostanáig.

A Spoon számára táncolt először a Keepon

A táncoló robot tömeggyártásának jogát a brit WOW! Stuff játékgyár kapta meg, amely cserébe támogatni fogja az autizmus kutatását. A tömeggyártás előtt a tervezőknek át kellett alakítani a Keepon belsejét. Az egyedi alkatrészeket tömeggyártásban levő, olcsóbb részekre cserélték, mert bármennyire aranyos is a Keepon, harmincezer dollárért senki sem fogja megvenni. Az emberek érzékelésére szolgáló kamerák helyét például olcsóbb érintés- és hangszenzorok vették át. A robot ugyanúgy válaszol a simogatásra, mint a terápiás változata, és képes táncolni a beépített mikrofon által hallott zenére. A mozdulatokban szerepet játszik a véletlen is, ha kétszer ugyanazt a zenét játsszuk le a Keeponnak, más lesz a tánc.

A My Keepon sikere nem lenne egyedülálló. A Tickle Me Elmo nevű robotfigura első, 1996-os megjelenése után akkora őrület lett a játékból, hogy a 29 dollárba kerülő figurákat több száz dollárért adták tovább a nepperek. Az Elmo robot 2006-ban kiadott, felújított verziója pedig megismételte a sikert. Ráadásul az egyszerű mozgású Elmóval szemben a Keepon mutat érzelmeket is. Ha sokáig nem foglalkoztak vele, megpróbálja felhívni magára a figyelmet, és ha ez nem sikerül, elszomorodik.