Átverés lehet a Facebook megtámadásának híre

Vágólapra másolva!
Egy, az Anonymous nevű, kormányzatok és óriáscéget rendszereit is megtámadó hackercsoport nevében a YouTube-on publikált videoüzenetben jelentették be ismeretlenek, hogy november 5-én támadást akar indítani a világ legnépszerűbb közösségi oldala, a Facebook ellen. A hackercsoport délután a Twitteren cáfolta, hogy ilyen irányú tervei lennének, így a bejelentés valószínűleg csak egy egyszerű átverés.
Vágólapra másolva!

A YouTube-ra még július közepén feltöltött, de ismertté csak a héten vált videoüzenetben nem valódi ember, hanem egy beszédszintetizátor olvassa fel a csoport mondandóját, amelyet a "Föld állampolgárainak" címeztek. Az ebben elhangzó információk szerint az Anonymous november 5-én támadást intéz majd a világ legnagyobb közösségi oldala, a Facebook ellen - adta hírül szerdán délelőtt az [origo] is. Szerda délután az Anonymous Twitter-fiókján már cáfolta, hogy valóban meg akarná támadni a világ legnépszerűbb közösségi oldalát. A helyzetet nehezíti, hogy az Anonymous tagjai nem ismertek, azaz gyakorlatilag bárki nyilatkozhat az ismeretlen hackerek nevében, a videó eredetiségét azonban megkérdőjelezi az, hogy a támadásról az Anonymous saját blogján sem tesz említést. Jevgenyij Kaszperszkij, a Kaspersky Labs orosz it-biztonsági cég vezetőjének Twitter-bejegyzése szerint is valószínű, hogy a bejelentés egy átverés, nem a valódi Anonymous-csoport áll mögötte - írja a Time magazin technológiai blogja.

A kétes eredetiségű videó alapján hacktivista csoport célkeresztjébe azért került a Facebook, mert az üzenetben elhangzó érvelése szerint a közösségi oldal működtetői kormányoknak és biztonsági cégeknek adják el felhasználóik adatait, akik így a világ minden táján élő emberek után tudnak kémkedni - ezeket a vádakat egyébként Mark Zuckerberg, a közösségi oldal alapítója korábban tagadta.

forrás: wikipedia

Az Anonymous követői egy utcai demonstráción Fawkes-álarcban

A hackerek azért választották november 5-ét a támadás napjául, mert a csoport szimbólumaként választott történelmi karakter, Guy Fawkes 1605-ben ezen a napon akart merényletet elkövetni I. James király ellen a londoni parlament felrobbantásával a Puskapor-terv részeként. Bár tervük végrehajtása előtt lelepleződtek, Londonban máglyákat gyújtottak a király megmenekülését ünnepelve, amely ma is élő hagyomány Nagy-Britanniában.