Lövöldözős játékkal gyakorolt a norvég ámokfutó

Vágólapra másolva!
A Modern Warfare 2 lövöldözős játékot használta gyakorlószoftvernek Anders Behring Breivik, a 76 áldozattal járó norvégiai lövöldözés elkövetője.
Vágólapra másolva!

Ezerötszáz oldalas kiáltványában a Modern Warfare és a Call of Duty játékokat ajánlotta gyakorlópályának a norvég ámokfutó. Anders Behring Breivik az iszlám ellen indítandó háború fontos eszközének tartotta az első személyű, lövöldözős játékot. A férfi arra is felhívta a figyelmet írásában, hogy a World of Warcraft szerepjáték hasznos alibit szolgáltathat a harchoz szükséges utazásokhoz. A kiáltvány várhatóan újra fogja éleszteni a videojátékok és a való világbeli erőszak esetleges összefüggéseiről szóló vitákat.

Forrás: [origo]
Az akciófilmeket idézi a Modern Warfare története (képünk illusztráció)

Hasonló kérdések felmerültek az 1999-es Columbine-i mészárlás után is, amelynek elkövetői a Doom nevű lövöldözős játék rajongói voltak. A Grand Thef Auto gengszterszimulátor és a Breivik által említett Modern Warfare játékok is gyakran kerültek a kritika kereszttüzébe, mert rendkívül élethűen ábrázolt erőszakos jelenetek szerepeltek bennük.

A két lövöldözős játék mellett Breivik említést tesz a Dragon Age: Origins szerepjátékról, és a Bioshock 2 és a Fallout 3 történetmesélős lövöldözős játékokról. Igaz, ezeknek az ideológiai vagy taktikai hasznot nem tulajdonít. Breivik kedvencei között nem csak videojátékok szerepeltek. A férfi nagy rajongója George Orwell 1984-ének, a filozófiának, és Carl von Clausewitz A háborúról című hadtudományi munkájának.