Jobban fárasztja a szemet a 3D-tévé, mint a hagyományos

Vágólapra másolva!
 A hagyományos műsoroknál jobban fárasztják a szemet a 3D-ben sugárzott műsorok - derül ki egy tanulmányból, amelyet egy látással foglalkozó amerikai szaklapban publikáltak.
Vágólapra másolva!

A University of Califonia-Berkeley kutatói a 3D-tévéket is gyártó Samsung cég kutatórészlegének megbízásából - és finanszírozásával - huszonnégy résztvevő bevonásával vizsgálták meg a hagyományos és a háromdimenziós tévézés sajátosságait. A vizsgálat során hagyományos kétdimenziós és háromdimenziós videofelvételeket vetítettek le a tesztalanyoknak, akiknek különböző irányokból és távolságokból kellett ezeket megnézniük, miközben egy kérdőíven folyamatosan le kellett jegyezniük saját fizikai állapotukat.

Ezek kiértékelése során kiderült, hogy az arra alkalmas televízión levetített 3D-s műsorok nézése jobban fárasztotta a tesztben részt vevők szemeit. A térhatású adások bámulását követően a nézők látása kevésbé volt tiszta, mint a 2D-s műsorok után. Bár a szemek fáradásának mértéke nem volt nagyságrendileg eltérő, a különbség így is számottevő volt a két technológia használata esetén - írja az Ars Technica online technológiai magazin.

A vizsgálat eredményei szerint az okozza a szemek nagyobb mértékű kifáradását, hogy míg hagyományos műsoroknál csak két dimenzióban kell fókuszálnia a nézőknek, a mélység érzetének illúzióját kínáló 3D-adások esetén térben is rá kell fókuszálni egy-egy objektumra. Az, hogy a háromdimenziós tévé mennyire fárasztja a szemet, jelentősen függ a megjelenített tartalom jellegétől is: leginkább a nagy mélységek, illetve a néző irányában megjelenő, azaz a képernyőből "kijövő" objektumok okoznak diszkomfortot a nézőkben.