Hatásosan működik a Google kalózszűrője

Vágólapra másolva!
A Google webkeresőjén az illegális letöltéssel kapcsolatos kifejezéseket alapból már nem kínálja fel a szavak első betűi alapján a kifejezések prediktív kiegészítését végző funkció. Ennek hatására jelentősen csökkent a filmek, zenék és szoftverek kalózkópiái iránti kereslet a cég szerint.
Vágólapra másolva!

A Google még az év elején engedett a lemezkiadók és a filmstúdiók nyomásának, és keresőjének szövegbeviteli mezőjébe épített prediktív kifejezésajánló rendszerből eltávolította a jellemzően illegális tartalmak felkutatására szolgáló keresőszavak ajánlását. A keresőcég már akkor hangsúlyozta, hogy nem cenzúrázza a találatokat, sem a kereshető témákat, továbbra is rá lehet keresni a Google-on például a "Shakira torrent", vagy a "Harry Potter Rapidshare" kifejezésekre, ám az ilyen jellegű kereséseket az automata szövegkiegészítő többé nem ajánlja fel saját magától.

A letöltésekkel és fájlcserélőkkel foglalkozó TorrentFreak blognak a keresőcég úgy nyilatkozott, hogy az intézkedéssel az a célja, hogy valamelyest mérsékelje az internetes kalózkodást, legalábbis saját szolgáltatásainak közreműködését ebben. A keresőcég szerint már azzal, hogy a cég magától nem ajánlja fel ezeket, jelentősen csökkent az illegális tartalmakra vonatkozó keresések száma január óta.

A prediktív kiegészítőből többek közt a "bittorrent", "torrent", "utorrent" szavak, illetve a számos illegális fájlt is tároló Megaupload és Rapishare tárhelyszolgáltatók nevei kerültek ki. A TorrentFreak által leközölt grafikonok szerint a "bittorrent" kifejezésre mostanra havi szinten feleannyian keresnek rá, mint korábban, a Megaupload szájt neve esetében pedig nagyjából hatvan százalékra esett vissza a keresések gyakorisága.