Felére csökkentik a wifi fogyasztását

Vágólapra másolva!
Egy amerikai fejlesztő kitalálta, hogyan lehetne csökkenteni a wifi energiaszükségletét: az új fejlesztés révén jelentősen nőhet a vezeték nélküli internetet használó laptopok, okostelefonok és táblagépek üzemideje.
Vágólapra másolva!

A TechCrunch technológiai blog beszámolója szerint az amerikai Duke Egyetem egyik hallgatója, Justin Manwelier egy SleepWell elnevezésű technológiát dolgozott ki a wifi áramfogyasztásának csökkentéséhez. Segítségével kifejlesztője szerint a jövőben bekapcsolt wifi mellett kétszer hosszabb üzemidőt tudnak majd biztosítani az akkumulátorról működő okostelefonok, laptopok és táblagépek.

Manwelier a nagyvárosokban kialakuló forgalmi dugókhoz hasonlítja megoldásának működését. Ha a városban működő vállalatok egyeztetnék, hogy kinél meddig tart a munkaidő, a forgalom egyenletesebben zajlana, kevesebb torlódás keletkezne, így a dolgozók több szabadidővel rendelkeznének.

A szakember szerint a SleepWell a vezeték nélküli hálózatok adatforgalmát menedzseli hasonlógéppen, az adatátvitel optimalizálásával javítaná a wifi működését, csökkentve az eszközök közötti interferenciát, ezzel pedig közvetve az eszközökben lévő vevőegységek fogyasztását. Ha ugyanis kedvezőtlen a wifi vétele, a kapcsolatot kereső berendezés is hamarabb lemerül. A technológiát azonban nem csak a laptopoknak és okostelefonoknak, hanem a vezeték nélküli elérési pontoknak is támogatniuk kell majd, azonban arról nincs információ, hogy mikor várható a SleepWell kereskedelmi bevezetése.