Középkorú tanár a három csapásos fájlcseretörvény első áldozata

Vágólapra másolva!
Felháborítónak tartja az idézést a francia fájlcseretörvény miatt elsőként beidézett felhasználó. Az 54 éves középiskolai tanár szerint a wifikapcsolatát megtörhették, így kerülhetett fel a letöltögetők listájára.
Vágólapra másolva!

Robert Tollot, a Hadopi által beidézett első felhasználó azt nyilatkozta a francia sajtónak, hogy soha nem töltött le jogvédett anyagokat, és hogy a wifihálózatára valószínűleg idegenek törhettek be. A Loire régióban dolgozó tanárnak szeptemberben kell megjelennie a Párizsban található, fájlcsereügyeket vizsgáló hivatalban.

"Nagyon fel van háborodva. A többi beidézett az alapján készülhet majd fel [a saját védelmére], amit az ő ügyéről hallanak. A Hadopi pedig nagyon rosszul jöhet ki az ügyből" - mondta Jeremie Zimmermann, a La Quadrature du Net felhasználói jogvédő csoport szóvivője a Tollot ügyről a BBC-nek. Zimmermann szerint a Hadopi jelenleg a megfélemlítés stratégiáját követi. "Figyelmeztető leveleket küldenek, hogy elhitessék az emberekkel, hogy a fájlcserélés rossz, de ennél többet nem tehetnek" - mondta a szóvivő.

A felhasználókat képviselő csoport szerint valószínűtlen, hogy bárkit is meg tudna büntetni a Hadopi. A hivatal idézésére nem is kötelező válaszolni a fájlcserélésen kapott felhasználóknak. Ha nem tesznek vallomást, akkor pedig a bírónak csak a Hadopi által bemutatott IP-címek és egyéb adatok alapján kell döntenie. Mivel nem ismert, hogy az adatot milyen módszerekkel gyűjtötték, a La Quadrature du Net arra számít, hogy az ítélethozatal közel lehetetlen lesz.

Bíznak a bizonyítékaikban

A Hadopi szóvivője szerint nem csupán IP-címek lesznek a bizonyítékok között. "Azt kell megmutatnunk, hogy már figyelmeztettük az érintettet arra, hogy valami rossz, azaz fájlmegosztás történik az internetkapcsolatán. És hogy az első figyelmeztetés után nem tett semmit azért, hogy megvédje magát" - nyilatkozta az ügynökség szóvivője.

A Hadopihoz az őszi indulása óta 18 millió panasz érkezett be, és 470 ezer felhasználónak küldték ki az első figyelmeztetést. A szervezet elrettentő ereje elégnek bizonyult, mert a második figyelmeztetésből már csak húszezer példányt kellett kiküldeniük. A világhálóról való lekapcsolás és a pénzbüntetéssel járó harmadik csapás eddig csupán tíz előfizetőt, köztük Robert Tollot-ot fenyeget.