Az Android után is a Microsoft kaszálhat milliárdokat

Vágólapra másolva!
A Google ugyan el tudta készíteni a legsikeresebb mobilos operációs rendszert ám a szabadalmi perek és licencdíjak miatt versenytársai is komoly bevételhez jutnak az androidos telefonok hasznából. A pesszimista elemzők szerint ellenségei akár az Android halálát is okozhatják.
Vágólapra másolva!

Az Android jött, látott és három év alatt győzött is. 2008-ban jelent meg az első, a Google okostelefonokra szánt operációs rendszerét futtató okostelefon, mára pedig napi félmillió ilyen készüléket aktiválnak világszerte. A platform növekedése töretlen, Andy Rubin, a Google mobilokért felelős igazgatóhelyettese június végén a Twitter csatornáján jelentette be, hogy heti 4,4 százalékkal nő az üzembe helyezett készülékek száma.

A Google és az Android helyzete azonban a nyilvánvaló siker ellenére sem megnyugtató. Az operációs rendszert használó gyártók ugyanis licencdíjakat kénytelenek fizetni a Microsoftnak és más szabadalomtulajdonosoknak, noha a keresőcég szoftvere épp azért vonzó számukra, mert ingyen használhatják azt eszközeiken. A Google-t többek közt a Sun céget felvásárló Oracle is kóstolgatja. A borúlátó elemzők már temetik a piacvezető Android rendszert, és még a realistább szakértők is azt mondják, hogy a versenytársak is meg fognak gazdagodni az Google mobilpiaci sikerén.

A Microsoft is keres az Android sikerén

Dollármilliárdokat kaszálhat a Microsoft a Google Android operációs rendszert futtató telefonokon - írja a Forbes gazdasági lap Great Speculations című tőzsdei blogja. Az MIT csúcstechnológiai egyetemen egyik oktatója, és Wall Street-i elemzőkből álló Trefis csoport által jegyzett cikk szerint az Android 2012-ben több mint 1,3 milliárd dollár bevételt fog termelni a Google-nak, többek közt a mobiltelefonos szolgáltatások, reklámok, és az eladott szoftverek bevételeiből rá jutó részesedésből. Mivel azonban a Microsoft számos olyan szabadalommal rendelkezik, amelyeket felhasználtak az Androidban, így a szoftvercég minden eladott androidos telefonból komoly pénzhez fog jutni.

A Trefis csoport szerint az egyes készülékgyártókkal kötött szerződések miatt a Microsoft is egymilliárd dollár feletti jövedelemhez fog jutni az Androidból. A becslés csupán a Microsoft jelenlegi szerződéseivel számol, a cég azonban tárgyalásokat folytat a legnagyobb androidos gyártóval, a Samsunggal is. Ha a szerződés létrejön, úgy minden egyes eladott Samsung okosmobil után 10-15 dollárral gazdagodik majd a Microsoft is.

Forrás: [origo]


Tíz-tizenöt dollárt kaphat a Samsungtól készülékenként a Microsoft

Jelenleg a Microsoft bevételeinek legnagyobb része az Office irodai szoftvercsomagból érkezik, a második legnagyobb szeletet pedig a Windows operációs rendszer termeli, azonban elemzők szerint hamarosan a rivális Google Android szoftvere is hamarosan megjelenik majd a cég fő bevételi forrásai között. Még azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a közeljövőben több pénze számazzon a Microsoftnak a rivális mobil operációs rendszerből, mint a Bingből vagy a Windows 7-ből.

Elszámolta a licitálást a Google

A Microsoft nem csak saját korábbi szabadalmainak jogán részesül az Android által termelt bevételekből. A cég az Apple és a Blackberry-ket gyártó Reserach In Motionnel, a együtt tagja annak a konzorciumnak, amely a Nortel nevű csődbe ment telekommunikációs vállat több mint hatezer szabadalmát vásárolta fel. A szabadalmakat a Google is megpróbálta megvásárolni, ám versenytársai jóval nagyobb összeget ajánlottak nála.

Az egész technológiai világot meglepte, hogy a Google mennyire félvállról vette a licitet. A cég az első lépcsőben 1 902 160 540 dollárt, a másodikban 2 614 972 128 dollárt, a végső körben pedig 3,14159 milliárt dollárt ajánlott a csomagért. Az utolsó szám mindenkinek ismerős lehet, hiszen a pí az, ám a korábbi két összeg is hasonló neves szám. Az 1,9 milliárdos ajánlat a Brun-konstans néven ismerik a matematikusok, a 2,6 milliárdos ajánlat számai pedig a számelméletben jelentős Meissel-Mertens konstanst adják ki.

Forrás: [origo]
Nem sikertörténet a Windows Phone 7, mégsem jár rosszul a Microsoft

A Microsoft, az Apple, a Sony, az EMC, az Ericsson és a Research In Motion által alapított konzorcium azonban 4,5 milliárd dollárt ajánlott a szabványok használatának jogaiért, azaz közel másfélszeresét a Google összegének. A csomagban találhatóak a 4G-s hálózatokban használt technológiák, hagyományos mobilos kommunikációs szabadalmak, és a távközlés egyéb területeit érintő eljárások.

Népszokás a pereskedés a mobiliparban

A mobiltávközlési ipar perekkel beszélget. Furcsának azok a cégek számítanak, akik ellen nincsenek szabadalmi perek, akit nem támadtak meg versenytársai. Az Apple által indított a Samsung és a HTC ellen indított tervezési perek azt jelenteik, hogy a cég elismeri versenytársnak az androidos készülékek gyártóit. A Nortel szabadalmai hárították volna el teljesen a Google és az androidos okostelefont gyártók elleni pereket, ám javíthattak volna a cégek védekezési esélyein. "Ironikus, de az cég legjobb védelme szabadalmi perek ellen, ha komoly szabadalmi portfólióval rendelkezik, mert ez segít megőrizni az új szolgáltatások és termékek fejlesztésének szabadságát" - írta Kent Walker, a Google igazgatóhelyettese a cég blogján a licit kezdetekor.

A Daily Tech különösen borúlátó jóslata szerint a Microsoft és társai akár el is pusztíthatják az Androidot szabadalmi perekkel. Az Amerikai Antitröszt Intézet levélben meg is kereste az amerikai igazságügyminisztériumot, hogy korlátozzák a Nortel szabadalmak megvásárolását. A trösztellenes szakértők szerint nem engedhető meg, hogy egy piaci szereplő ellen szövetkezzen az összes közvetlen versenytársa.

A helyzet nagyon szokatlan - állapítja meg Jason Mick, a Daily Tech újságírója. A Google-t a közelmúltban inkább zsarnokszerepben láthattuk, az Android feletti kontrolljának köszönhetően hatalmi pozícióból tárgyalhatot a mobilszolgáltatókkal. Most azonban - írja Mick - a keresőóriás egyértelműen az áldozat szerepét kapta meg.