A Vodafone szerint magyar ügyfeleit nem lehet lehallgatni

Vágólapra másolva!
A Vodafone Magyarország szerint a társaság hazai mobilhálózatát nem lehet lehallgatni, mivel a módszer, amellyel külföldi hackerek a cégcsoport brit hálózatába betörtek, a hazai berendezéseken nem működik.
Vágólapra másolva!

A hét közepén jelentette be egy külföldi hackercsoport, hogy megtalálta a módját, hogy miként lehet feltörni a brit Vodafone által árusított femtocellákat, és ezzel olyan szolgáltatásokat elérni a mobilhálózat extra szolgáltatásait, például lehallgatni hívásokat vagy más nevében telefonálni.

A femtocella egy wifi routerhez hasonló berendezés, amellyel otthonok, irodák mobiltelefonos térerejét lehet javítani: a kommunikáció ilyenkor nem az éteren, hanem az interneten keresztül, titkosított kapcsolaton át továbbítódik az ügyféltől a mobilszolgáltatóig. A hackerek olyan funkciókat tudtak elérni rajta, amelyek segítségével egy egyszerű előfizetőnél sokkal nagyobb jogosultságra tettek szert.

A Vodafone Magyarországot már a hiba publikálásakor megkereste az [origo], de csak pénteken nyilatkoztak a témában. A társaság szerint a brit hackerek egy szoftverhiba miatt tudták feltörni a szigetországban kapható femtocellákat, azonban ezt már tavaly év elején javították. Az itthon Mini Bázis néven kapható eszközöket sem lehet feltörni a héten nyilvánosságra hozott módszerrel.