A laptop is hőgutát kaphat a kánikulában

Laptopozás a parkban, számítógéphasználat a szabadban
Vágólapra másolva!
Folytatódik a kánikula, és ez a különböző elektronikus eszközök működését is próbára teszi. A forróságban kikapcsolhat a számítógép, lefagyhat a wifi-router, de a konzolnak és a beltéri egységnek is problémát okozhat az extrém hőség. Utánanéztünk, hogyan óvhatók meg a kütyük a melegtől.
Vágólapra másolva!

A szórakoztatóelektronikai termékekben - így számítógépeinkben, játékkonzoljainkban - található elektronika remekül működik, de nem tökéletesen. Az áramkörök által a felvett energia egy része egyszerűen hővé alakul: ezt érezzük, amikor melegszik a csuklónk alatt a laptop, amikor YouTube-nézés alatt felhevül az okostelefon. Ez a hő többnyire nem okoz problémákat, eszközeinket megfelelő ventilátorokkal, hűtőbordákkal szerelik fel. Az évnek csupán egy olyan időszaka van, amely stressztesztnek veti alá a kütyüket: ezek a nyári hőség napjai.

Lerakódott por miatt indulhat újra a laptop

A leggyakrabban a laptopokkal van gond nyáron: a télen és ősszel még hibátlanul működő gépek nyáron sokszor elkezdenek újraindulni vagy kikapcsolni. Az ilyen hibák hátterében sokszor az áll, hogy a noteszgép processzorának és videokártyájának hűtésében túl sok por rakódott le, ezért az nem képes tökéletesen ellátni feladatát. A beépített védelem pedig a lekapcsolja vagy újraindítja a túlmelegedő gépet annak érdekében, hogy az ne szenvedjen maradandó károsodást.

Az ilyen jellegű problémát általában egyszerű orvosolni: csak ki kell pucolni a laptop belsejéből a port. Ezért egy szervizben általában egyórányi munkadíjat, azaz négy-hatezer forintot számítanak fel, de a rutinosabb felhasználók maguk is elvégezhetik ezt egy bárhol megvásárolható sűrített levegős spray segítségével, kikapcsolt számítógépen. A munka megkezdése előtt érdemes utánanézni, hogy a notebook szétszedése garanciavesztéssel jár-e: léteznek ugyanis olyan modellek, ahol csak egy kis ajtót kell lecsavarozni, vagy a billentyűzetet kell kivenni a helyéről, más típusoknál viszont komolyabb beavatkozást igényel a művelet.

Forrás: [origo]
Sűrített levegővel lehet kifújni a port a laptopból

A Toshiba hazai képviseletének laptopszervizénél az [origo]-nak elmondták, hogy általában nem jó megoldás a külső szellőzőrácson befújni a levegőt, mivel akkor a szennyeződés nem kifelé távozik, hanem még beljebb kerül. A szakszervizbe egyébként már olyan laptopot is vittek, amelyet tulajdonosa egy motoros kompresszorral akart kitisztítani, de az erőteljes légáram letörte az alaplapon lévő egyik kondenzátort, működésképtelenné téve a számítógépet.

Nem jól viselik a nagy melegben a noteszgépek azt sem, ha az ágy puha felületére rakjuk őket, mert ilyenkor szellőzőnyílásaikon nem tud megfelelő mennyiségű levegő áramolni kifelé. Ezen pár ezer forintért beszerezhető laptoptartóval is segíthetünk, ez egyben arra is garancia, hogy a forrósodó gépház sose égesse meg a combunkat gépelés közben. A drágább típusokat aktív ventilátoros hűtéssel is felszerelik, amely alulról áramoltat hideg levegőt a géphez - hátrányuk, hogy USB-portról működnek, így merítik a készülék akkumulátorát. A Logitech kínálatában egy olyan tízezer forintos, ugyancsak USB-s laptoptartóval is találkoztunk (Lapdes N550), amelybe sztereó hangszórókat építettek be - ezek szebben szólnak a noteszgép beépített hangsugárzóinál.

Szétszedett házzal hűvösebben megy a PC

Az asztali PC egyáltalán nem hordozható, kijelölt helyet igényel a lakásban, és a háza többnyire borzasztóan néz ki. Két nagy előnyük azonban van az ilyen számítógépeknek: könnyen tisztíthatunk és cserélhetünk bennük alkatrészeket, továbbá nagy melegben egyszerűen leszerelhetjük a masina oldalfalát a jobb szellőzés érdekében. A gépünk ugyan zajosabb lesz, mint zárt állapotában, ám a processzor és a merevlemez hőmérséklete drasztikusan csökkenni fog.

Forrás: [origo]
Egy asztali PC belülről - a réz hűtőbordán sok kosz megülhet

Az egyszerű takaríthatóság miatt a túlmelegedés jellemző okát - a lerakódott por miatt rossz hatásfokkal működő hűtést - könnyen meg lehet szüntetni. A processzor és a tápegység hűtését kis ecsettel vagy sűrített levegős spray-vel szabadíthatjuk meg a kosztól. A ventilátor lapátjait akár kézzel is körbeforgathatjuk és letörölgethetjük. A nagyobb sebességgel pörgő ventilátorok pedig már jobban oszlatják el a gépházban uralkodó hőséget. A legtöbb túlmelegedési problémát ez az egyszerű takarítás segít megszüntetni, a hűtést csak akkor kell cserélni, ha a ventilátor motorja, csapágyazása tönkrement - ezt mechanikus zajok jelzik -, és emiatt képtelen ellátni feladatát.

A konzol belemelegedhet a játékba

Már a C64-esek korában is probléma volt a túlmelegedés, igaz, az ősi Commodore-nál a jókora tápegység volt hajlamos a túlmelegedésre. Míg a Super Nintendóval és a Sega MegaDrive-val nem volt hasonló gond, a legújabb, nagy teljesítményű masinákat már a számítógépekéhez hasonló, komoly hűtéssel szerelik fel.

A Microsoftnál az [origo]-nak elmondták, hogy a merevlemezzel felszerelt Xbox 360 konzolok tulajdonosainak nyáron azt javasolják, hogy másolják fel a belső háttértárra a játékot a lemezről indítás előtt. Winchesterről futtatva a játék nem pörgeti folyamatosan a DVD-meghajtóban lévő diszket, így kevesebb hőt termel, ráadásul halkabb működést is eredményez. A cég szerint az új Kinect mozgásérzékelős vezérlő működését az erős napfény zavarhatja meg, az ugyanis tartalmaz olyan, az infravörös tartományba eső sugarakat, amelyeket az eszköz is használ a játékos mozdulatainak letapogatásához - kerti partit tehát csak este lehet rendezni ezzel a szerkezettel.

Forrás: Microsoft

Típustól függően arra kell a leginkább figyelni a konzolok esetében, hogy legyen elég hely a szellőzésre. Ne zsúfoljuk be a gépet egy polcra, ahol túlmelegedhet, illetve ne rakjuk egymásra a DVD- vagy médialejátszót, a PlayStationt és a kábeltévés set-top boxot, ezek ugyanis egymást is átmelegítik működés közben.

A wifi is leállhat a tikkasztó melegben

Hagyományosan nem számítanak a lakás díszének a hálózati eszközök, a folyamatosan villogó LED-lámpákkal teli kábelmodem, az ég felé fordított antennájú wifi-router általában egy rejtett polcon vagy valamelyik szekrény sarkában kap helyet. Ezek az eszközök kevésbé hajlamosak a melegedésre: sosem érik el a számítógépek belsejére jellemző ötven-hatvan fokot.

Forrás: AFP

Elhelyezésükkor arra kell figyelni, hogy ne zárjuk túl kicsi, rosszul szellőző szekrénybe őket. Egy levegősebb tárolóban akár a legnagyobb hőségben is működőképes marad otthon az internet. A gyengébb hűtésű hálózati eszközök és ezek szerencsétlen elhelyezése azonban ahhoz is vezethet, hogy a hőség miatt leáll az eszköz, és netezés helyett csupán a hibaüzeneteket nézhetjük a böngészőben.

Az akkumulátor a gyenge láncszem a kocsiban hagyott GPS-ben és mobiltelefonban

Az okostelefonokban olyan szinten integrálva van minden alkatrész, hogy a koszolódás nem okoz problémát, az extrém hőség azonban az akkumulátor károsodását, szélsőséges esetben akár felrobbanását is okozhatja - arról nem is beszélve, hogy könnyen ellophatják a járműből. A Nokiánál kérdésünkre elmondták, hogy előfordulhat, hogy túlságosan átmelegedett akkumulátorral a telefon ideiglenesen nem fog működni, de a hőség deformálhatja az alkatrészeket, vagy maradandó károsodást okozhat az áramforrásában.

Forrás: AFP

Az autós navigációkat sem kíméli a hőség, ezeknek is az akkumulátorát, illetve kijelzőjét tudja tönkretenni a meleg - mondták el az [origo]-nak a GPS-eket gyártó Garmin cég hazai képviseleténél. Ennek a társaságnak az eszközei a rájuk kiadott EC megfelelőségi bizonyítványok szerint 0-45, illetve 0-60 Celsius-fok között működnek. A pontos intervallumot a készülék használati utasításában lehet megtalálni. Mivel egy napon parkoló autóban a hőmérséklet könnyen meghaladhatja a 45 fokot, célszerű parkoláskor az eszközt kivenni a szélvédőre tapasztott tartójából, és elcsomagolni, hogy közvetlen napsütés ne érje. Ha a kocsit hosszabb időre hagyjuk magára, akkor érdemes a navigációt is magunkkal vinnünk.