Nyár végén érkezhet az Amazon tabletje

Vágólapra másolva!
Nagy dobásra készül az Amazon: az év második felére megjelenhet saját fejlesztésű tabletjük. Már csak az a kérdés, az új készülék képes lesz-e az iPad2 riválisaként fellépni a piacon.
Vágólapra másolva!

A tajvani Qanta gyár nemrégiben nagy tételű megrendelést kapott az Amazontól, amely arra enged következtetni, hogy a cég új készülék kiadását tervezi. A jelentés havonta 7-800 000 táblagép elkészítését vetíti előre, amelyeket az év második felétől szállítanának. Az Amazon Kindle és a hozzá tartozó webbolt forradalmasította az e-könyv piacot, és a készülék megjelenése óta a cég legnépszerűbb terméke. A csak szürkeárnyalatos kijelzőt tartalmazó, videók megjelenítésére alkalmatlan eszköz azonban nem jelent konkurenciát az iPad számára.

Az új eszköz minden bizonnyal színes érintőképernyővel jön majd ki, amelyet az E Ink Holdings, a Kindle kijelzőinek gyártója készít. A szakértők szerint azonban a színes e-ink technológia még nem áll készen arra, hogy komoly vetélytársa legyen a színes LCD kijelzőknek sem fényerő, sem színtelítettség, sem pedig frissítés szempontjából. Vagyis ha az Amazon komolyan gondolja a tabletgyártást, egyelőre nekik is az LCD az egyetlen megoldás

Az új - egyelőre névtelen - készülék ötvözné a táblagépek és az e-könyv olvasók előnyeit, ráadásul elérhető lenne róla az Amazon teljes MP3, e-könyv és tv-mozi kínálata, nem is beszélve a saját Android Appstore-ról. Ez utóbbinak köszönhetően nemcsak az iPadnél, de a korábbi vetélytárs Samsung Galaxynél és Motorola Xoomnál is többet nyújthatna a felhasználóknak. A saját, Markettől független Appstore másik nagy előnye, hogy az Amazon nemcsak a hardvert, de a felhasználói felületet is testreszabhatná.

Ha az év második felétől valóban kapható lesz az Amazon tablet, annak a potenciális Kindle-vásárlók is örülhetnek majd, ugyanis a táblagép megjelenése minden kétséget kizáróan az e-könyv olvasó árának csökkenését vonja majd maga után.